Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 18.11.2019

Minulý týden probíhala v Evropském parlamentu výstava s názvem: Myslíte si, že znáte ryby? Přemýšlejte znovu! Celé čtyři dny se mohli poslanci i návštěvníci díky ní dozvědět mnoho nových fascinujících vědeckých poznatků ze světa těchto živočichů. Cílem této pozoruhodné výstavy bylo změnit dosavadní pohled na chování a prožívání ryb. Všechny tyto poznatky potvrzují naléhavou potřebu vzniku legislativy, která by je chránila. 

Microsoftteams Image 11 (1)

Nejvíce zdrcujícím faktem je míra utrpení, které ryby musejí snášet během porážky, a to, jaké obrovské množství je každoročně poraženo  (1 - 3 biliony ryb) . Díky tematickému rozdělení výstavy na čtyři části: Paralely, Vnímání, Bolest a Ochrana, je právě v poslední části navrhnuto, jak bychom měli tuto závažnou problematiku řešit. 

Ryby si zaslouží být chráněny

Všech devět poslanců Evropského parlamentu, kteří měli slovo při zahájení výstavy, odsoudilo špatný současný legislativní stav a vyzvalo ke změnám, které by uznaly a ochránily ryby v rámci jejich chovu i porážky. Podepsali také dopis adresovaný Výboru pro rybolov v Evropském parlamentu (PECH), v němž zdůrazňují potřebu právních předpisů v oblasti životní pohody (welfare) ryb a jejich ochrany v celé EU.

Ejl27xdwsai0 Lc

"Ryby jsou stále naprosto opomíjené," řekl Francisco Guerreiro, poslanec EP ve skupině Zelených / EFA, Portugalsko. „Stávající právní předpisy EU na ochranu ryb jsou vágní a nedostatečné. Proto musí být životní pohoda ryb řádně legislativně regulována.

Olga Kikou, ředitelka kanceláře CIWF v Bruselu, dodala: „Ryby si zaslouží stejnou právní ochranu jako jakékoli jiné zvíře. Vyzýváme EU, aby lépe chránila ryby, protože stávající právní předpisy v oblasti životní pohody hospodářských zvířat ji těmto tvorům neposkytují.“

Ejl27w2wwaazumq

Proč na ochraně ryb tolik záleží?

Roste množství vědeckých poznatků, které ukazují, že ryby jsou vnímající bytosti se složitými společenskými životy. Mají schopnost vnímat své okolí a prožívat emoce a pocity. Vykazují také složité kognitivní chování, jako je řešení problémů, vzájemná spolupráce a komunikace, a to dokonce i mezi druhy. Ryby mají fyziologii potřebnou k detekci bolesti a emocionální reakci na ni. Častý názor, že ryby bolest necítí, je tedy zcela mylný.

Dr. Krzysztof Wojtas, rybí etolog a vedoucí Fish Policy v CIWF, uvedl: „Ryby jsou úžasná zvířata. Některé z nich spolupracují při lovu, jiné používají nástroje. Všechny ryby dokážou cítit radost, strach a bolest. Jelikož je neslyšíme, jak naříkají nebo křičí, je snadné přehlížet jejich utrpení.“

Je načase napravit zastaralý postoj k rybám!

Microsoftteams Image 14

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.