Ikona hledání

Máme další pandemii na svém talíři?

News Section Icon Zveřejněno 25.05.2020

Vydali jsme novou odbornou zprávu: Máme další pandemii na svém talíři? V tomto obsáhlém dokumentu zkoumáme vztah mezi průmyslovými velkochovy a pandemiemi.

Pandemic Cover CZ Web

Průmyslové velkochovy nejsou řešením

Kromě podrobností o tom, jak průmyslové velkochovy už v minulosti přispěly k pandemiím, naše zpráva vyvrací myšlenku, že mokré trhy by měly být nahrazeny dalšími intenzivními velkochovy zvířat, aby bylo možné i nadále poskytovat levné jídlo rostoucí světové populaci. Na to naše zpráva reaguje pádnými důkazy potvrzujícími, proč je nutné přejít celosvětově k humánnějším alternativním zemědělským systémům.

Snaha o udržení vadného globálního potravinového systému povede k dalším pandemiím,“ říká Peter Stevenson, hlavní politický poradce CIWF. „Naše zpráva zkoumá všechny důvody, proč se musíme odklonit od průmyslové živočišné výroby směrem k alternativnímu potravinovému systému, který je bezpečný pro lidské zdraví, planetu a zvířata. Tato potřeba nikdy nebyla relevantnější a naléhavější.“

Prevence budoucích pandemií

Spolu s naší novou zprávou jsme také spustili petici vyzývající nejvlivnější světové instituce a národní vlády, včetně vlády ČR, aby okamžitě podnikly nezbytný krok pro ochranu zdraví lidí a celé planety přijetím akčního plánu, který povede k nahrazení průmyslových velkochovů humánními, regenerativními zemědělskými systémy, které snižují riziko budoucích pandemií.

Emma Slawinski, ředitelka kampaní a komunikace CIWF, říká: „Přední odborníci souhlasí s tím, že intenzivní velkochov zvířat by mohl spustit další globální pandemii. Dospěli jsme k bodu zvratu, kdy potřebujeme, aby globální instituce a národní vlády přijaly a zrealizovaly akční plán. Plán, který povede k ukončení průmyslových velkochovů a zahájí revoluci ve způsobu, jakým hospodaříme a stravujeme se, bude chránit životní prostředí, pomůže obnovit biologickou rozmanitost a bude respektovat zvířata jako živé bytosti.

Romana Šonková, zástupkyně CIWF v ČR dodává: „V České republice se aktuálně potýkáme se dvěma celospolečenskými krizemi - pandemií způsobenou COVID-19 a extrémním suchem. Ačkoli se o tom nemluví, obě tyto krize úzce souvisí s tím, co máme na svém talíři. Je opravdu nejvyšší čas otevřeně přiznat, že nelze pokračovat v zajetých kolejích škodlivé intenzivní zemědělské praxe a vysoké spotřeby zdánlivě levných živočišných potravin. Chceme-li obnovit ekonomiku pro zdravější budoucnost, pak je odklon od průmyslových velkochovů nezbytný imperativ.” 

Začněme jednat

Podepište petici ještě dnes a podílejte se spolu s námi na vytváření lepší budoucnosti bez průmyslových velkochovů, která pečuje o nás, naši planetu a soucítí se zvířaty.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.