Ikona hledání

Projekt Volím pro zvířata poradí, koho volit v zájmu ochrany zvířat

Press Release Section Icon 11.08.2021

Na sociálních sítích organizací na ochranu zvířat se dnes objevilo video, ve kterém sportovec a zpěvák Ben Cristovao společně s autorkou knih o ekologii a zdravém životním stylu Dewii upozorňují na nový projekt „Volím pro zvířata“. Projekt na svém webu Volimprozvirata.cz představuje před sněmovními volbami dvanáct reformních návrhů vedoucích k posílení ochrany zvířat. Sympatizanti projektu nyní vyzývají kandidující strany a koalice, aby k návrhům poskytly svá stanoviska. Až je dodají, budou si moci voliči na webu otestovat svou shodu se stranami v otázce směřování ochrany zvířat u nás.

Poprvé v historii se spojily čtyři organizace na ochranu zvířat působící v Česku (Compassion in World Farming, Nesehnutí, OBRAZ – Obránci zvířat a Svoboda zvířat) a společně vytvořily dvanáct reformních návrhů, kterými by mohli politici v nadcházejícím funkčním období Poslanecké sněmovny zlepšit životy zvířat. Návrhy se týkají například ukončení hromadné přepravy hospodářských zvířat mimo EU, zákazu klecových chovů a mrzačení zvířat bez znecitlivění, plánu na postupné nahrazení pokusů na zvířatech či reformy stravování v jídelnách veřejných institucí.

„Věříme, že ochrana zvířat je důležité téma pro nadcházející volby. Průzkumy veřejného mínění opakovaně potvrzují, že lidé v Česku si přejí lepší život pro všechna zvířata. Některé významné změny, jako je konec kožešinových farem nebo zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027, se díky tomu už podařilo prosadit. Přesto stále existuje mnoho oblastí, kde je potřeba ochranu zvířat posílit. Naším projektem chceme umožnit kandidujícím subjektům veřejně se vyjádřit k aktuálním „zvířecím“ tématům, a tím pomoci lidem při rozhodování, koho ve volbách podpořit svým hlasem,“ vysvětluje cíl projektu Romana Šonková, zástupkyně Compassion in World Farming v České republice.

Organizace oslovily kandidující strany a koalice, které alespoň v jednom z průzkumů uskutečněných v posledních 3 měsících překročily pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Takovým uskupením zaslaly dotazník s dvanácti návrhy. Nyní se čeká na jejich stanoviska k jednotlivým tématům. Voliči a voličky si na webu projektu mohou dotazník vyplnit také a v září pak zjistí, která strana je jim svým přístupem k ochraně zvířat nejblíže.

Projekt získal podporu i ze strany celebrit a influencerů. Na sociálních sítích se dnes objevilo video, ve kterém Ben Cristovao společně s Dewii rozmlouvají o přístupu společnosti ke zvířatům. Ve videu zaznívá například i to, že se u voleb budou rozhodovat podle toho, jak strana přistupuje k ochraně zvířat. Vyzývají k tomu i další voliče.

Bena trápí třeba přeprava živých zvířat: „Zvířata by se měla nechat v první řadě na pokoji. Neměla by se nikam transportovat, ale když už si naše společnost potřebuje se zvířaty něco dělat, tak ať je během toho netýrá. I při té přepravě… Kolikrát jsou to desítky hodin ve vedrech, bez vody. Strašné peklo,“  hodnotí zpěvák.

Dewii si myslí, že by politici měli usilovat o lepší životy zvířat. „Ochrana zvířat a celkově ochrana přírody je hodnota, která by měla být v každém volebním programu. Každý krok vpřed má smysl,“  říká bloggerka věnující se zdravému a ekologickému životnímu stylu.

Projekt podporují i další známé osobnosti jako zpěvačka a rapperka Sharlota, neteř Jaromíra Jágra a bloggerka Pavlína Jágrová, modelka Jitka Nováčková, herec Václav Neužil nebo moderátorka Katka Říhová. Všichni svým fanouškům doporučují, aby letos volili pro zvířata.

Projekt Volim Pro Zvirata Poradi, Koho Volit V Zajmu Ochrany Zvirat:

Stáhněte (PDF Velikost 0,21)
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.