Historický den pro hospodářská zvířata:

News Section Icon Zveřejněno 12.09.2019

Největší evropská petice za zlepšení života hospodářských zvířat se právě uzavřela. Evropská občanská iniciativa (EOI) Konec doby klecové skončila 11. září úderem půlnoci a přesně za jeden rok získala přes 1,5 milionu podpisů. To představuje jeden z nejvýznamnějších milníků v celé historii hnutí za ochranu zvířat.

Cílem EOI Konec doby klecové je ukončit používání klecí pro hospodářská zvířata v celé EU. Více než 300 milionů slepic, králíků, křepelek, prasnic, hus, kachen a telat se v Unii vězní v různých typech klecí. Většina klecí je holá, přeplněná a všechny klece zvířatům znemožňují volný pohyb a naplňování i těch nejzákladnějších životních potřeb. Klece jsou kruté a zbytečné, protože existují šetrnější a ekonomicky schůdné alternativy.

Toto historicky významné úsilí iniciovala mezinárodní organizace CIWF – Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) a spojila síly se 170 organizacemi pro ochranu zvířat, životního prostředí a práv spotřebitelů z celé Evropy. Společně tyto organizace vytvořily širokou platformu, která sdružila občany ze všech koutů evropského kontinentu. V České republice se do iniciativy zapojilo 10 organizací a podařilo se nasbírat přibližně 50 000 podpisů českých občanů, přičemž konečný součet se stále zvyšuje, jak přicházejí poštou další podepsané petiční formuláře od veřejnosti.

Romana Šonková, zástupkyně CIWF v ČR a členka občanského výboru EOI říká: „Jsme nesmírně hrdí na toto společné vítězství. Zatím pouze několik málo evropských iniciativ dosáhlo požadovaného milionu podpisů. Zisk více než 1,5 milionu podpisů znamená, že Evropské instituce nemohou ignorovat jasný důkaz toho, jak důležitá je ochrana hospodářských zvířat pro občany EU.“

Pro dosažení cíle 1 milionu podpisů, což je oficiální počet potřebný pro úspěšnou EOI, koalice během jednoho roku uspořádala mnoho veřejných událostí v celé EU ve spolupráci s řadou poslanců Evropského parlamentu a veřejně známých osobností, zveřejnila nové tajné průzkumy v chovech telat, králíků a prasnic v klecích a představila nový projekt digitální kampaně s názvem Cage Fighter – Bojovník proti klecím, který umožnil lidem vytvořit si vlastní internetovou stránku pro sběr podpisů. Všechny tyto akce a činnosti pomohly sjednotit Evropu proti krutým klecím.

Romana Šonková dodává: „Dnes jsme překročili pomyslnou cílovou čáru významné etapy v největším politickém tlaku v dějinách ochrany hospodářských zvířat. Boj za vysvobození zvířat z klecí však ještě nekončí. Nyní je čas, aby evropské instituce provedly změny, které občané požadují: Krutost klecových velkochovů už nebudeme dále tolerovat.“