Občanská iniciativa Konec doby klecové spojuje Evropu

News Section Icon Zveřejněno 09.10.2018

1. října na Malostranském náměstí v Praze se konalo slavnostní zahájení sběru podpisů pro novou Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, která má za cíl ukončit používání klecí v chovech hospodářských zvířat v celé EU.

Více než 300 milionů hospodářských zvířat po celé Evropské unii živoří ve vězení stísněných klecí, kde jsou degradována na pouhé výrobní jednotky. Klecové chovy jsou nesmírně kruté a zbytečné, protože existují humánnější a ekonomicky přijatelné způsoby chovu.

V roce 2016 zahájila mezinárodní organizace Compassion in World Farming – Soucit ve světovém zemědělství (CIWF) celoevropskou kampaň za ukončení všech klecových chovů hospodářských zvířat (nosnic, prasnic, hus, kachen, křepelek, králíků a telat). Kampaň, která spojila na 130 organizací na ochranu zvířat
a životního prostředí z celé Evropy, vrcholí letos na podzim zahájením Evropské občanské iniciativy (EOI). Tento u nás zatím málo známý nástroj přímého vlivu občanů na politiku EU zajišťuje, že pokud 1 milion Evropanů podpoří svým podpisem určitý záměr, je Evropská komise povinna se tímto záměrem zabývat
a může navrhnout příslušné zákonné opatření. Bude-li iniciativa Konec doby klecové úspěšná, odstartuje převratnou změnu v dosud běžné zemědělské praxi, která je ostudnou vizitkou moderní společnosti 21. století.

„Život v kleci není žádný život. Věda už dávno prokázala, že všechna hospodářská zvířata jsou citlivé
a vnímavé bytosti schopné trpět, ale také prožívat radost. Nelze dále tolerovat ten obrovský rozměr
a intenzitu utrpení zvířat v klecových chovech,“ říká Romana Šonková, členka občanského výboru EOI
a zástupkyně CIWF v ČR, a dodává: „Věřím, že společnými silami se nám podaří zbavit jednou provždy Evropu klecí a dopřát zvířatům život, který stojí zato žít.“

Při slavnostním zahájení EOI na Malostranském náměstí se představili čeští zástupci členů koalice Konec doby klecové a svou podporu přišel vyjádřit pan europoslanec JUDr. Jiří Pospíšil, člen pracovní skupiny na podporu ukončení klecových velkochovů v Evropském parlamentu. Na závěr krátkého programu proběhlo symbolické otevření klece s tanečním vystoupením Cheer Academy. Svůj hlas k EOI přišli připojit také známé osobnosti paní Sandra Pogodová a pan Lukáš Langmajer. Součástí celodenní akce byl informační a petiční stánek, kde bylo možno EOI podpořit svým podpisem. Připojit se k EOI lze i online na www.konecdobyklecove.cz.