Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 10.02.2023

Odborníci, kteří se sejdou na přelomové mezinárodní konferenci Extinction or Regeneration (Vyhynutí nebo regenerace) o potravinových systémech, dnes, na Světový den luštěnin, vyzývají veřejnost, aby si osvojila stravu bohatou na luštěniny. Ta totiž prospívá zdraví lidí, ale také zvířatům a celé planetě – a zároveň šetří peníze.

Vzhledem k tomu, že v mnoha částech světa přichází recese a životní náklady a ceny potravin prudce stoupají, spotřebitelé musí sahat hlouběji do svých kapes. Výzkum, který v prosinci provedla Aarhuská univerzita v Dánsku, ukázal, že Evropané v reakci na ekonomické tlaky mění své stravovací návyky: téměř 40 % z nich uvedlo, že kupuje méně červeného masa, a třetina snížila nákup ryb a drůbeže.

Zdravý zdroj bílkovin

Vědci a odborníci, kteří letos v květnu vystoupí na konferenci Extinction or Regeneration o potravinových systémech v Londýně, luštěniny doporučují, protože jsou nejen vysoce výživné a levné, ale jejich konzumace přispívá k udržitelnosti. Odklon od závislosti na mase, rybách a mléčných výrobcích a přechod na bílkoviny, jako je čočka, cizrna a fazole, by byl prospěšný pro zdraví lidí, zvířata i naši planetu.

Světový den luštěnin je celosvětová akce, kterou před pěti lety vyhlásila Organizace spojených národů ke zvýšení povědomí o nutričních výhodách luštěnin jako součásti udržitelné produkce potravin s cílem zvýšit potravinovou bezpečnost.

Na konferenci se bude probírat změna stravování

Konference Extinction or Regeneration, kterou pořádáme s řadou dalších partnerů, se bude konat v květnu v konferenčním centru QEII v Londýně a online a nabídne jednotlivcům, organizacím, společnostem a dalším odborníkům možnost představit řešení v oblasti životního prostředí, veřejného zdraví, potravinářského podnikání, potravinové politiky, ochrany přírody, financí a dobrých životních podmínek zvířat.

Shireen Kassamová, hostující profesorka v oboru rostlinné výživy na University of Winchester, dodává: „Luštěniny jsou skvělou součástí stravy. Nejenže jsou spojovány s nižším rizikem onemocnění srdce, cukrovky 2. typu a udržováním zdravé váhy, ale prokazatelně prodlužují délku života ve zdraví. Většina lidí jich nekonzumuje zdaleka tolik, aby mohla využít jejich výhod, přitom je lze zařadit do všech tradičních i kulturních stravovacích návyků a jsou skvělým zdrojem zdravých živin, jako jsou bílkoviny a vláknina.“

Vandana Shiva, akademička a aktivistka, říká: „Indická strava je založena na luštěninách, protože jsou výživné a cenově dostupné. Mají také široký přínos pro životní prostředí. Po sklizni luštěnin zůstávají na poli zbytky plodin bohaté na dusík, které pomáhají udržovat a zvyšovat úrodnost půdy, což je mnohem udržitelnější proces než používání syntetických hnojiv. To také pomáhá řešit nedostatek potravin. Chtěla bych lidi povzbudit, aby pěstovali luštěniny z důvodu udržitelnosti a jedli je pro své zdraví. Těším se, že budu moci vystoupit na konferenci Extinction or Regeneration a podílet se na vypracování politického plánu na vytvoření globálního potravinového systému, který bude prospěšný pro zdraví lidí, zvířata a naši planetu.“

Další informace o konferenci a registraci najdete na adrese: www.extinctionconference.com.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.