Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 05.10.2022

Letos v listopadu spojíme síly s více než 20 organizacemi, včetně ProVeg International, Food Tank, FOUR PAWS, IPES-Food a A Well-Fed World, a na konferenci COP27 v Egyptě zorganizujeme pavilon věnovaný zdůraznění naléhavé potřeby transformace potravinového systému.

Úloha potravin v souvislosti se změnou klimatu nebyla nikdy tak důležitá a pavilon Food4Climate je jedním z prvních pavilonů věnovaných výhradně změně potravinového systému. Bez nápravy tohoto systému nebude možné řešit rostoucí klimatickou krizi, proto bude pavilon zdůrazňovat naléhavou potřebu, aby světoví lídři začali jednat dřív, než bude pozdě.

Světoví lídři se scházejí k boji proti změně klimatu

Od 6. do 18. listopadu se v Šarm aš-Šajchu zúčastní konference COP27 delegáti z téměř 200 členských států OSN, aby se dohodli na opatřeních k řešení klimatické krize.

Spolu s našimi partnery budeme v pavilonu denně pořádat přednášky a prezentace o otázkách týkajících se role, kterou hrají potraviny v souvislosti se změnou klimatu. Chceme zaměřit pozornost na to, že je nezbytně nutné změnit způsob výroby a spotřeby potravin a také zamezit plýtvání s nimi, abychom zabránili klimatické katastrofě.

Změna potravinového systému je zásadní pro dosažení klimatických cílů

OSN stanovila pro světové lídry ambiciózní klimatické cíle, včetně Pařížské dohody, která zavazuje členy k úsilí o dosažení cíle 1,5 °C jako maximálního nárůstu globální teploty. Vědecké poznatky ukazují, že těchto klimatických cílů nebude možné dosáhnout bez akutní změny potravinového systému. Celosvětově je současná výroba a spotřeba potravin zodpovědná za třetinu emisí skleníkových plynů (GHG), ale potraviny živočišného původu emitují dvakrát více CO2 než potraviny rostlinného původu.

Pasoucí se kráva

Debbie Tripley, naše globální ředitelka pro kampaně a politiku, která se zúčastní konference COP27, uvedla: „Pokud světoví lídři neprovedou naléhavá opatření k nápravě globálního potravinového systému, klimatickou krizi nevyřešíme. Musíme postupně ukončit průmyslovou živočišnou výrobu, přejít na přírodní a ke klimatu šetrné zemědělské systémy a snížit nadměrnou spotřebu potravin živočišného původu. Jedině tak vytvoříme globální potravinový systém, který bude spravedlivý a prospěšný pro zvířata, lidi i naši planetu.“

Zjistěte více

Více informací o pavilonu Food4Climate a harmonogramu akcí najdete zde.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.