Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 19.10.2022

Evropská komise se rozhodla urychlit revizi právních předpisů na ochranu hospodářských zvířat, jak vyplývá z jejího včera přijatého pracovního programu. Je povzbudivé, že navzdory lobbistickým snahám zástupců velkých agro-potravinářských firem je Komise stále odhodlána splnit svůj slib, že ukončí používání klecí v chovech zvířat.

Revizi právních předpisů EU týkajících se životní pohody (welfare) zvířat Komise stanovila již na třetí čtvrtletí roku 2023, nikoli na čtvrté čtvrtletí, jak bylo oznámeno dříve. Komise ve svém pracovním programu výslovně zmiňuje evropskou občanskou iniciativu „Konec doby klecové“, kterou podpořilo 1,4 milionu Evropanů a kterou jsme koordinovali.

Spokojený králík

Očekáváme, že kromě ukončení používání klecí v chovech zvířat Komise zreviduje stávající pravidla na ochranu ryb a také na ochranu kohoutků v chovech nosnic před krutými metodami usmrcování a že rovněž zpřísní požadavky na přepravu zvířat.

Olga Kikou, ředitelka Compassion in World Farming EU, řekla: „Tvorba zákonů EU může trvat dlouhé roky. Vzhledem k tomu, že volby do Evropského parlamentu a jmenování nových evropských komisařů v roce 2024 jsou za rohem, čas na slíbené ukončení používání klecí v chovech zvířat se krátí. Skutečnost, že Evropská komise se chce věnovat tomuto spisu dříve, než bylo plánováno, je dobrým znamením. Je nanejvýš důležité, aby žádné mezery v zákoně neohrožovaly jeho účinnost a aby byly finanční prostředky přesměrovány na zajištění spravedlivého přechodu k etičtějšímu potravinovému systému.“

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.