Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 04.04.2022

Nová petice CIWF požaduje lepší ochranu ryb chovaných na farmách v EU

Ryby ve velkochovu

Bídně žijící miliony

Spouštíme novou petici, která vyzývá EU, aby neprodleně začala chránit ryby chované ve velkochovech před krutým zacházením tím, že posílí současné právní předpisy EU o welfare zvířat.

Ryby jsou vnímající tvorové, kteří cítí bolest, strach a stres. Přesto existují podvodní velkochovy, jeden z největších zdrojů utrpení zvířat na světě. Každým rokem je v EU na rybích farmách odchováno a zabito přes jednu miliardu ryb, které často musí žít ve stísněných a nezdravých podmínkách. Jejich ochrana před bolestí a utrpením je mizivá. Mnohé z nich se rovněž po výlovu před transportem nechávají vyhladovět a čeká je nehumánní porážka

Chybějící účinná legislativa znamená, že tisíce ryb žijí namačkány v klecích, na souši nebo v moři, a často umírají pomalou a bolestivou smrtí udušením, rozdrcením či dokonce vykucháním zaživa.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko

V následujících měsících bude EU revidovat veškeré dosavadní právní předpisy týkající se hospodářských zvířat. A přesto, že existuje základní legislativa, která platí pro chov, přepravu a porážku ryb, je tato legislativa absolutně nedostačující a jen málokdy vymáhaná.

Petice pro lepší život ryb

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko říká: „Chybějící účinná legislativa znamená, že tisíce ryb žijí namačkány v klecích, na souši nebo v moři, a často umírají pomalou a bolestivou smrtí udušením, rozdrcením či dokonce vykucháním zaživa.

Naší peticí vyzýváme EU k tomu, aby neprodleně ukončila tyto nelidské praktiky a stala se vůdčím hlasem pro lepší život ryb tím, že stanoví základní právní požadavky pro jejich chov na farmách, které by je chránily před zbytečným utrpením.

Ryby namačkané v kádi

Ráda bych vyzvala naše příznivce, aby tuhle důležitou petici podepsali co nejdříve a pomohli nám prosadit zásadní zlepšení v ochraně ryb.

Petice žádá vytvoření legislativy, která zajistí přijatelné podmínky chovu a přepravy pro jednotlivé druhy ryb, dále bude obsahovat požadavky na vhodné metody omráčení pro konkrétní druhy a zakáže metody porážky, o kterých je známo, že způsobují bolest a utrpení.

Podepište prosím petici (odkaz) a vyzvěte k ukončení nesmírného utrpení ryb chovaných na farmách po celé Evropě. 

Ryba umírající v krabici

Action Icon
Kdyby ryby promluvily...

...co by asi řekly? Podepište naši petici za lepší budoucnost pro ryby ve velkochovech v celé EU!

Podepsat petici
2. Kdyby ryby promluvily...
Přehrát videoPlay icon
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.