Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 21.02.2022

U příležitosti pátého zasedání Shromáždění OSN pro životní prostředí (UNEA 5), které se bude konat na přelomu února a března v keňské Nairobi, se naskýtá významná příležitost, aby se problematika welfare zvířat dostala do centra pozornosti celého světa.  

S dalšími organizacemi na ochranu zvířat jsme vytvořili silné globální hnutí a nyní získáváme podporu pro přijetí rezoluce vyzývající výkonného ředitele Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) k vypracování zprávy, která prozkoumá vztah mezi welfare zvířat, životním prostředím a udržitelným rozvojem.  

Zcela zásadní rezoluce

Tato rezoluce má zásadní význam, protože by pomohla lépe pochopit vztah mezi zlepšováním welfare zvířat a řešením příčin úbytku volně žijících živočichů, změny klimatu, znečištění a pandemických nemocí.   

Zlepšování welfare zvířat je také nezbytnou podmínkou k tomu, aby UNEP dosáhl cílů udržitelného rozvoje. 

Rezoluce rovněž vyzývá členské státy, aby chránily zvířata a jejich stanoviště a plnily požadavky na welfare zvířat. To zahrnuje zastavení úbytku biologické rozmanitosti, obnovu ekosystémů, snížení změny klimatu, znečištění a rizika nových infekčních chorob, které se mohou přenést ze zvířat na člověka. Vyzývá také k přechodu na udržitelnější potravinové systémy.

Slepice mezi stromy

Dopisy ministrům životního prostředí

Naše týmy po celém světě spolu s partnery z hnutí poslaly dopisy na svá ministerstva životního prostředí a požádaly je o podporu rezoluce. Na této webové stránce budou uvedeny členské státy, které rezoluci podpoří.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, říká: Zlepšení welfare zvířat je zásadní pro zajištění udržitelné budoucnosti pro zvířata, lidi i planetu. Proto naléhavě žádáme české ministerstvo životního prostředí, aby tuto rezoluci podpořilo. Ta má totiž potenciál změnit 'pravidla hry' a jasně ukázat, jak klíčovou roli hraje životní pohoda zvířat při řešení ekologické krize, které čelíme.

Ke schválení rezoluce je zapotřebí 97 hlasů. Rezoluci předkládá Ghana a původně ji podpořilo dalších pět členských států: Senegal, Burkina Faso, Etiopie, Demokratická republika Kongo a Jižní Súdán. Pákistán mezitím oficiálně oznámil, že se připojuje jako spolupředkladatel.  

Více informací o souvislostech mezi průmyslovými velkochovy a ekologickou krizí najdete zde

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.