Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 29.10.2021

Zatímco se dnes (1. listopadu) sešli v Glasgow vrcholní představitelé z celého světa na konferenci o změně klimatu (COP26), více než 100 nevládních organizací a významných osobností spojily své síly a vyzývají vlády, aby se zabývaly vlivem potravin a živočišné výroby na klima, máme-li zabránit klimatické katastrofě.

Planeta je v krizi

Ve společném prohlášení, kterému dnes byly věnovány celostránkové reklamy v britských novinách The Times a The National, stojí: „Konference COP26 přivádí dohromady lídry z celého světa, aby hledali řešení bezprecedentně nebezpečné klimatické nouze. Vyzýváme vlády, aby 6. listopadu, kdy se program konference zaměřuje na přírodu, věnovaly důkladnou pozornost dopadům potravinářství a živočišné výroby na klima. Lidé od svých lídrů potřebují závazky k okamžitému a celosvětovému řešení vedoucímu k vytvoření udržitelných a zdravých potravinových systémů, které budou prospívat zvířatům, lidem i planetě. 

Naše planeta čelí krizi. Problémy spojené s výživou a zemědělstvím se musí stát ústředním tématem debat a světoví lídři musí být připraveni přikročit k razantním změnám.

Hořící prales
Amazonský prales odlesňovaný kvůli chovu dobytka a pěstování krmiva

Pokud se velmi brzy a zásadním způsobem nezmění způsob, jak se stravujeme, nebudeme schopni splnit klimatické cíle a důsledky budou podle vědeckých prognóz katastrofické. Celosvětová spotřeba masa a mléčných výrobků se musí výrazně snížit, pokud máme dosáhnout cílů udržitelného rozvoje OSN. Pokud chceme také zmírnit úbytek biodiverzity, je zapotřebí přiklonit se k zemědělství šetrnému k přírodě s důrazem na vyšší welfare zvířat. Celý svět se dívá.

Celý svět se dívá

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, říká:

Světoví lídři se sjíždějí na konferenci COP26, aby se pokusili vyřešit stále se prohlubující klimatickou krizi. Přesto však i nadále přehlížejí „pomyslnou krávu“ v místnosti. Navzdory všem více než přesvědčivým důkazům, že konzumace masa je jednou z hlavních příčin klimatické krize, národní vlády si stále nedokážou připustit skutečnost, že potraviny a zemědělství hrají hlavní roli v devastaci naší planety.

Doufáme, že naše společné prohlášení ovlivní světové lídry, kteří se chystají na první den summitu. Celý svět se dívá.“

Krávy v řece
Potřebujeme přesun ke zdravějšímu zemědělství

Silná podpora 

Prohlášení podepsalo také množství významných osobností a vědců, například profesoři Raj Patel, Peter Singer, Carl Safina a John Webster.

Rovněž jej podpořilo mnoho mezinárodních organizací zabývajících se welfare zvířat a ochranou přírody, jako je Greenpeace, Friends of the Earth, World Animal Protection. Připojilo se k nám také pět českých organizací - Hnutí Duha, NESEHNUTÍ, OBRAZ, Otevři oči a Svoboda zvířat.

Kromě tohoto společného prohlášení máme v plánu přímo na konferenci COP26 mluvit s vyslanci z celého světa o vlivu živočišné výroby na klimatickou změnu a uveřejníme novou zprávu s vědeckými podklady k razantnímu snížení celosvětové spotřeby masa dřív, než bude pozdě. Tuto zprávu zveřejníme v pátek 5. listopadu.

Přidejte i vy svůj hlas

V sobotu 6. listopadu se po celém světě budou pořádat akce varující před změnou klimatu. Přidejte se i vy do naší facebookové události a pomozte nám upozornit na nepopiratelnou a dosud přehlíženou souvislost mezi živočišnou výrobou a klimatickou změnou!

Pokud jste náhodou přímo v Glasgow, připojte se k nám a dalším obráncům zvířat a klimatu na společném pochodu COP26 v sobotu 6. listopadu.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.