Ikona hledání

To nejlepší maso bez masa? Našli jsme ho

News Section Icon Zveřejněno 03.09.2021

Proč potřebujeme více rostlinných ne-mas?

Konec průmyslových velkochovů, jenž je cílem Compassion in World Farming, je nutně spojen i se snížením spotřeby veškerých živočišných produktů a zvýšením podílu rostlinné stravy. Někdo se však nedokáže tak snadno vzdát chuti a struktury masa. Pro někoho je zase maso levnou a všeobecně dostupnou potravinou, bez které si neumí představit žádný recept. 

 

Zkrátka, abychom mohli velkochovy uzavřít a chovat zvířata venku na pastvinách a ve výbězích, musíme mít v obchodech širokou nabídku věrohodných masových alternativ. A že se tyto časy už plíživě blíží, se ukázalo na první české ochutnávkové soutěži rostlinných ne-mas, kterou tento týden uspořádala agentura Black Swan Media v domě Černá labuť v Praze.

 

Nejlepší z nejlepších

Mezinárodní porota vybrala jako nejpřesvědčivější alternativu masa produkt Lucky Nugget od Vegetarian Butcher. Druhé ocenění, „Cenu odborné veřejnosti“ získala značka Forky’s. Ochutnávky byly nabízeny i široké veřejnosti a mezi hosty zářily hvězdy jako Ben Christovao

 

V odborné porotě zasedla i vedoucí CIWF Česko Romana Šonková. „Velmi příjemně mě překvapila pestrost a kvalita ne-mas. Ještě před pár lety jsem si na rostlinných alternativách moc nepochutnala. Dnes jsme v nabídce už téměř dohnali například Británii, kam často jezdím za kolegy do našeho ústředí,“ hodnotí kvalitu soutěžících produktů Romana Šonková a dodává: „Mám z toho velkou radost, protože my v CIWF pevně věříme, že právě alternativy masa, ať už rostlinné obdoby masa, maso kultivované z kmenových buněk nebo proteiny z fermentace, jsou důležitou součástí řešení současné krize potravinových systémů a nutnou změnou na cestě k ukončení průmyslových velkochovů.“ 

Taste For Fake Meat
Zdroj: Black Swan Media

Velkochovy, umělé maso a technologie na vzestupu

Akce plná ochutnávek pro odbornou porotu i kolemjdoucí veřejnost měla také osvětový rozměr. Kdokoli mohl nahlédnout pomocí brýlí pro virtuální realitu do průmyslového velkochovu. Romana Šonková ve své přednášce představila negativní dopady průmyslových velkochovů nejen na samotná zvířata, ale také na na životní prostředí, biodiverzitu a lidské zdraví.

 

Naprosto výjimečný český start-up Bene Meat Technologies představil laboratorní technologii tzv. „kultivovaného masa“, při jehož výrobě se používají přímo živočišné buňky pěstované v umělém prostředí. Prognózy nasvědčují, že do několika let bude možné vyrobit z jednoho krychlového milimetru svalové tkáně zvířete umělé maso odpovídající váze masa z dvou stovek býků.

 

Rozmanitost přihlášených výrobků dokazuje, že veganské alternativy napodobující chuť a strukturu masa zažívají boom a je stále jednodušší stravovat se plnohodnotně rostlinnou stravou. Teď se navíc ukázalo, že i ti, kteří si bez masa nedokážou představit život, můžou spokojeně přeskočit na flexitariánskou či dokonce veganskou kolej. O chuť masa nepřijdou.  

         

Soutěžní vzorky představily firmy Mooi, Loving Hut, Veganz, Puroland, Wheaty, VeganGrill, Ovegano, Salve Natura, The Vegetarian Butcher, Kalma, Forkys, Linda Mc’Cartney a Lunter. 

 

Serving
Zdroj: Black Swan Media
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.