Ikona hledání

Výzva bankám: financujte budoucnost bez průmyslových velkochovů

News Section Icon Zveřejněno 08.10.2020

94 uznávaných ekologů a akademiků z celého světa podepsalo otevřený dopis, který vyzývá největší finanční instituce, aby zastavily financování průmyslových velkochovů.

Velké peníze

Dopis poukazující na obrovské dopady průmyslových velkochovů na životní prostředí, lidské zdraví i welfare zvířat byl odeslán těmto bankám: HSBC, Barclays a Santander a také organizacím, jako je Světová banka, Mezinárodní měnový fond a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Dopis vyzývá k zastavení investic a financování průmyslových velkochovů a místo toho zdůrazňuje nutnost podpory přechodu na regenerativní formy zemědělství, díky čemuž se zásadně zvýší potenciál pro lepší welfre zvířat, ale také minimalizuje riziko budoucích pandemií.

Slavné tváře a světově uznávaní akademici

Tento dopis podpořilo téměř sto našich vizionářů. Mezi nimi jsou i přední ekologové jako Jane Goodall a Jonathon Porritt, renomovaní akademici jako prof. Tim Lang a prof. Peter Singer a známé osobnosti jako Joanna Lumley a Alan Titchmarsh. Dopis podrobně popisuje, jak průmyslové velkochovy zvyšují riziko dalších pandemií, ale také jak přispívají k rezistenci vůči antibiotikům, potravinové nerovnosti, změně klimatu, ztrátě biologické rozmanitosti a znečišťování vod.

Jediný správný čas je TEĎ

COVID-19 poukázal na riziko budoucí pandemie skryté za zdmi průmyslových velkochovů," řekl Sean Gifford, náš vedoucí globálních kampaní. "Farmy, které nerespektují životní pohodu zvířat a životní prostředí, již nelze finančně podporovat, riziko je prostě příliš velké. Když se podíváme na světové dopady koronaviru, nastal čas přehodnotit tyto neudržitelné způsoby chovu zvířat. Jsme v historickém bodu zlomu a potřebujeme, aby velké finanční instituce i mezivládní organizace začaly jednat. Situace nikdy nebyla tak naléhavá, “ dodává Sean.

Celé znění dopisu si můžete přečíst zde. ( pozn. dopis je v anglickém jazyce)

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.