Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 02.10.2020

2. října 2020, při příležitosti Světového dne hospodářských zvířat, obdržela Evropská komise evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, kterou podepsalo téměř 1,4 miliony lidí v celé Evropě. Iniciativa vyzývá EU, aby ukončila používání klecí v chovech hospodářských zvířat. Tento den se tak stává jedním z nejvýznamnějších mezníků v celé historii ochrany zvířat.

Nevídaný úspěch pro hospodářská zvířata v Evropě

Evropská občanská iniciativa (EOI) Konec doby klecové byla zahájena 11. září 2018 a skončila přesně o rok později. Za tuto dobu se jí podařilo získat více než 1,6 milionu podpisů. Po ukončení povinného ověření všech podpisů bylo jasné, že EOI hladce přesáhla požadovanou hranici 1 milionu podpisů. Celkem totiž získala 1 397 113 ověřených podpisů občanů z celé Evropské unie. Rovněž překonala stanovený minimální počet podpisů v 18 členských státech EU, včetně ČR, zatímco legislativa požaduje toto minimum dosáhnout v 7 zemích. Díky tomu je Konec doby klecové:

  • 6. iniciativou z 98 zaregistrovaných za posledních 8 let, která byla úspěšně dokončena,
  • 3. iniciativou s nejvyšším počtem podpisů,
  • 1. úspěšnou iniciativou v oblasti ochrany hospodářských zvířat.
Infografika Eoi

„Dnešní předání iniciativy je vyvrcholením velkého úsilí 1,4 milionu evropských občanů, kteří se spojili, aby vyzvali EU k ukončení krutých klecových velkochovů zvířat,“ říká Olga Kikou, členka výboru EOI a vedoucí kanceláře Compassion in World Farming EU.

„Obrovská veřejná podpora této iniciativy potvrzuje nesmírný zájem občanů EU o ochranu hospodářských zvířat. Nyní je na Evropské komisi, aby vyslyšela naši výzvu a předložila věcné legislativní návrhy na postupné ukončení používání klecí v chovech zvířat v EU.“

Společné úsilí

Přední mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF), která dlouhodobě usiluje o lepší život pro hospodářská zvířata, spojila své síly s dalšími 170 nevládními organizacemi zabývajícími se ochranou životního prostředí, práv spotřebitelů a ochranou zvířat z celé Evropy a získala podporu pro Konec doby klecové doslova ze všech koutů evropského kontinentu.

Romana Šonková, členka výboru EOI a zástupkyně CIWF v ČR říká: „Dnes jsme překročili cílovou čáru největší politické výzvy v historii ochrany hospodářských zvířat. Jsme nesmírně hrdí na toto společné vítězství.

Klec je jedním z nejhorších nástrojů k omezování zvířat v průmyslových velkochovech. Je nejvyšší čas, aby Evropská komise pokročila ve vývoji a vysvobodila všechna zvířata trpící za mřížemi klecových velkochovů. Život v kleci není žádný život!“

Dnešního úspěchu by rozhodně nebylo možné dosáhnout bez podpory 1,4 milionu lidí po celé Evropě, kteří projevili odhodlání požadovat konec všech klecí v EU. Rádi bychom vám všem z celého srdce poděkovali za vaši podporu, obětavost a soucit. Společně hájíme zájmy hospodářských zvířat a v našem úsilí nepolevíme, dokud nebude Evropa 100% bezklecová.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.