Ikona hledání

Zemědělská strategie EU “Z farmy na vidličku” musí řešit neudržitelnost průmyslových velkochovů

News Section Icon Zveřejněno 27.02.2020

Udržitelnost způsobů výroby potravin je zásadní pro dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu, která se zabývá řešením klimatické krize, zabráněním devastace životního prostředí a ochranou zdraví a blahobytu lidí.

Je znepokojující, že ve vyjádření Evropské komise ke strategii Z farmy na vidličku (Farm to Fork)“ dosud chybí jedna klíčová otázka, a to řešení neudržitelnosti většiny současných evropských systémů chovu zvířat a nadměrná konzumace masa, mléka a vajec. Přehlížení takto důležitého bodu ohrožuje důvěryhodnost a životaschopnost celé strategie, které má za cíl, aby se potraviny EU staly „globálním standardem udržitelnosti“.

Negativní dopady průmyslové živočišné výroby na životní prostředí, lidské zdraví, na životní pohodu zvířat i na malé chovatele jsou již dobře známé a jsou podloženy mnoha poznatky odborné a vědecké komunity.

Hospodářská zvířata mají své místo v udržitelných zemědělsko-potravinářských systémech v podobě extenzivních, cirkulárních a smíšených farem, které mají také větší potenciál pro dobrý welfare chovaných zvířat. Tyto typy udržitelného hospodaření však stále více bojují o přežití a jsou utlačovány průmyslovými velkochovy. Zemědělci, kteří produkují udržitelně a podle vyšších standardů welfare, si zaslouží získat spravedlivé podmínky pro svou práci a potřebují podporu, jelikož čelí tlaku vysoce koncentrovaného odvětví, kde několik mezinárodních společností drží kontrolu nad cenami a způsoby výroby.

Vzhledem k naléhavosti klimatické a ekologické krize i zdravotním důsledkům nemohou být změny v našem potravinovém systému ponechány pouze na volbě spotřebitele. Industrializace chovu zvířat byla podporována politiky a ti nesou odpovědnost za obrácení tohoto trendu.

20 vlivných nevládních organizací včetně Compassion in World Farming vyzvalo společným dopisem Evropskou komisi, aby v rámci strategie „Z farmy na vidličku” vytvořila specializovaný akční plán směřující k nižší konzumaci a kvalitnější produkci masa, mléka a vajec v EU, což napomůže odklonu od průmyslových velkochovů.

Tento akční plán by měl stanovit závazné cíle a navrhnout soubor opatření na snížení průmyslové živočišné výroby, podporu lepších způsobů chovů zvířat a vytvoření příznivých podmínek pro lepší dostupnost zdravější stravy založené více na rostlinných produktech.

K dosažení tohoto cíle již bylo předloženo několik konkrétních politických návrhů, například ve společném dopisu nevládních organizací týkajícího se strategie „Z farmy na vidličku“ v prosinci 2019.

Loga Ciwf
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.