Ikona hledání

Press Release Section Icon 31.10.2023

Mezinárodní organizace Compassion in World Farming dnes zveřejnila nové záběry šokujícího a běžně rozšířeného krutého zacházení se pstruhy na farmách v EU a vyzvala Evropskou komisi, aby zavedla právní předpisy na ochranu ryb.

Výsledky tajného vyšetřování, které se zaměřilo na čtyři polské pstruhové farmy, v novém videu představila světoznámá herečka Zoë Wanamakerová.

Investigace ukazuje otřesné záběry:

● vykuchávání živých ryb

● vydloubávání očí živým rybám

● ryby dusící se a drcené ostatními rybami v přeplněných sudech

● balení živých ryb do plastových tašek bez vody.

Omračovací elektrická zařízení byla neúčinná a opakované šoky rybám způsobovaly bolest. Vyšetřovatelé byli svědky řady dalších problémů welfare ryb včetně plísňových infekcí, eroze ploutví, zranění, nemocí a holého prostředí, v němž jsou ryby chovány.

Nevládní organizace zabývající se ochranou zvířat a životního prostředí tvrdí, že tyto podmínky nejsou ojedinělé a že problémy welfare jsou typické pro rybí farmy v celé EU. Kromě krutého zacházení s rybami odhalilo vyšetřování také znepokojivé environmentální problémy. Špatná kvalita vody, v níž se nacházela uhynulá zvířata, výkaly a zbytky krmiva, byla zdokumentována na všech farmách s výjimkou jediné.

Každoročně se v EU chová na farmách až 1,2 miliardy ryb různých druhů. Nejčastěji chovanou rybou je pstruh. Česká republika je jedním z největší dovozců pstruhů právě z Polska. V loňském roce se k nám dovezlo 783 tun pstruhů.

Vědecké důkazy jsou jasné – ryby jsou stejně jako všechna ostatní suchozemská hospodářská zvířata vnímaví tvorové, kteří jsou schopni trpět a cítit bolest. Jsou to inteligentní a citliví živočichové, kteří rádi prozkoumávají okolní prostředí, cestují, stýkají se mezi sebou, hrají si a některé druhy se dokonce starají o mláďata a používají nástroje.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, řekla: „Naše nová investigace odhalila neuvěřitelně kruté zacházení, které vyvolává naléhavou potřebu zlepšit právní ochranu ryb na farmách v celé EU.

Na záběry brutálních praktik, jako je kuchání živých ryb nebo vydloubávání očí, bylo i pro mě opravdu těžké se podívat. Vědecký výzkum přitom už delší dobu jasně prokazuje, že ryby jsou vnímaví tvorové, schopní cítit bolest a utrpení stejně jako ostatní zvířata. Je proto naprosto nepřijatelné, aby toto barbarské chování pokračovalo.

Je smutné, že i u nás se stále s rybami často zachází jako s neživými předměty, které nic necítí. Musíme zajistit, aby tato vnímavá zvířata byla chráněna před krutostí prostřednictvím komplexních právních předpisů specifických pro daný druh, a naléhavě vyzýváme EU, aby takové právní předpisy na jejich ochranu neprodleně zavedla.“

V roce 2020 se Evropská komise zavázala k revizi právních předpisů týkajících se životní pohody zvířat, aby byly v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky o vnímavosti ryb. Navzdory těmto slibům Komise žádné nové návrhy nezveřejnila.

Světoznámá herečka Zoë Wanamakerová výzvu podpořila: „Je načase, abychom se zasadili o životní pohodu ryb na farmách. Proto podporuji kampaň organizace Compassion in World Farming, která vyzývá Evropskou komisi, aby zavedla legislativu na ochranu těchto tvorů.“

Další informace naleznete na této stránce.

Pro více informací prosím kontaktujte Romanu Šonkovou, vedoucí CIWF Česko: Romana.Sonkova@ciwf.org, mobil: 778 000 288

Zprávu z investigace naleznete zde.

Snímky z investigace naleznete zde.

Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Německu, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.

Rybí EU investigace 2023 - TZ:

Stáhněte (PDF Velikost 0,17)
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.