Ikona hledání

Press Release Section Icon 14.06.2023

Lidé z Česka dnes vyzývají ministra zemědělství Zdeňka Nekulu, aby podpořil přísnější legislativu EU na ochranu zvířat během přepravy včetně zákazu krutého vývozu živých zvířat do zemí mimo EU.

Výzva přichází v rámci 8. ročníku Mezinárodního dne STOP přepravě zvířat spolu se zveřejněním šokujících záběrů, které odhalují, v jakých otřesných podmínkách jsou živá zvířata vyvážena z Evropy.

Záběry ukazují, jak jsou zvířata vláčena, kopána a násilím nucena nastoupit do přeplněných, špinavých a přehřátých kamionů a lodí. Je slyšet, jak během vyčerpávající cesty zvířata naříkají v úzkosti a hrůze. 

U příležitosti mezinárodního dne lidé z celé Evropy posílají digitální pohlednice 14 ministrům zemědělství EU, včetně Zdeňka Nekuly, jménem milionů zvířat trpících při dálkové přepravě za hranice EU a vyzývají je, aby podpořili zákaz tohoto krutého obchodu. 

Každý rok jsou miliony zvířat po celém světě přepravovány na tisíce kilometrů – po souši, po moři či letecky – na porážku nebo výkrm. Během těchto cest nesmírně trpí v důsledku stresu, vyčerpání, přehřátí a zranění. Mnohá z těchto zvířat jsou ovce a telata. Jsou převážena ve stísněných podmínkách bez dostatku krmiva a vody a na konci cesty je často čeká brutální porážka bez omráčení. Stejný způsob porážky většinou podstoupí i zvířata, která jsou exportována do zemí mimo EU na výkrm. Takový osud stihne každoročně také tisíce zvířat vyvážených z České republiky např. do Turecka, Libye či Libanonu.

Letos v lednu se Francie, Řecko, Irsko, Lotyšsko, Litva, Portugalsko, Rumunsko a Španělsko veřejně postavily proti progresivním opatřením, jejichž cílem je zakázat nebo omezit některé druhy přepravy živých zvířat. Od té doby se k nim přidaly Bulharsko, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Maďarsko, Itálie a Polsko. Německo a Lucembursko však již zakázaly vývoz živých zvířat na porážku do zemí mimo EU a spolu s Nizozemskem, Švédskem, Belgií a Dánskem podporují zákaz této kruté a zbytečné praxe v celé EU.

Export živých zvířat omezují i dalších země světa. Nový Zéland zavedl zákaz vývozu živých ovcí po moři, který vstoupil v platnost letos v dubnu. Australská vláda se nedávno zavázala k postupnému ukončení vývozu živých ovcí. Také brazilský federální soud v dubnu rozhodl, že se z přístavů této země nesmí vyvážet žádná živá zvířata, protože uznal, že zvířata jsou cítící bytosti a že jejich welfare (životní pohoda) během dlouhých námořních cest je velmi špatný. 

V lednu 2022 předala mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF) spolu s dalšími nevládními organizacemi Four Paws, WeMove a Animals International europoslankyni Tilly Metz, která předsedá vyšetřovacímu výboru EU pro ochranu zvířat během přepravy (ANIT), společnou petici s více než 900 000 podpisy. Petice vyzývá k zákazu exportu živých zvířat a ke zlepšení ochrany zvířat během přepravy.  V květnu CIWF také předal zástupci švédského předsednictví EU obří pohlednici zobrazující utrpení zvířat při přepravě se vzkazem od občanů EU vyzývajícím k ukončení tohoto krutého zacházení se zvířaty.

Nedávno zveřejněná zpráva Evropského účetního dvora EU dospěla k závěru, že přeprava je pro zvířata vždy zdrojem stresu a že hnací silou obchodu jsou peníze. Zjistila také, že obchodníci často posílají zvířata na porážku do zemí, kde to stojí nejméně a kde jsou právní předpisy nejmírnější, i když jsou tyto země mnohem vzdálenější.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko uvedla: „Když víme, že zvířata, jako jsou telata, ovce a prasata, jsou vnímavé bytosti, které cítí bolest a strach, je naprosto nehumánní nechat je převážet stovky a často i tisíce kilometrů na porážku nebo výkrm v příšerných podmínkách. To musí skončit.

Evropská komise v rámci revize právních předpisů o welfare zvířat navrhuje zásadní zlepšení stávajících pravidel přepravy a také zákaz vývozu živých zvířat. 94 %* evropských občanů tento zákaz podporuje. Musíme tedy zajistit, aby ministři zemědělství v EU své občany vyslyšeli a nepodlehli mocné zemědělské lobby, které jde hlavně o zisk.

Děkujeme našim partnerským organizacím a všem soucitným lidem, kteří dnes společně s námi vyzývají ministra zemědělství Zdeňka Nekulu a další ministry v EU, aby pomohli prosadit, že tenhle krutý a zbytečný obchod se živými zvířaty jednou provždy skončí.“

 

Pro více informací prosím kontaktujte Romanu Šonkovou, vedoucí CIWF Česko: Romana.Sonkova@ciwf.org, mobil: 778 000 288

Datum 14. června bylo zvoleno pro Mezinárodní den STOP přepravě zvířat jako připomínka tragédie při vývozu živých zvířat, ke které došlo ve stejný den v roce 2015, kdy během dlouhé cesty po moři z Rumunska do Somálska tragicky zahynulo 13 000 ovcí. Během cesty uhynuly tisíce ovcí na dehydrataci, hlad a vyčerpání.

K letošnímu ročníku Mezinárodního dne STOP přepravě zvířat se připojily tyto české organizace: Hlas zvířat, NESEHNUTÍ, OBRAZ, ONE HEART, Plicka & Partners a Svoboda zvířat.

Fotografie k dnešní akci si můžete stáhnout zde

Compassion in World Farming (CIWF, Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.

* Tento údaj pochází ze souhrnné zprávy Evropské komise z roku 2022 k veřejné konzultaci provedené na podporu kontroly způsobilosti a revize právních předpisů EU o welfare zvířat. Shrnutí zprávy naleznete zde.

TZ Mezinárodní den STOP přepravě zvířat 2023:

Stáhněte (PDF Velikost 0,21)
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.