Ikona hledání

Press Release Section Icon 12.11.2022

Mezinárodní průzkum veřejného mínění, podpora celosvětově známých osobností a billboardy v New Yorku, Londýně a Paříži, to vše doprovází zahájení nového velkého celosvětového hnutí za ukončení průmyslových velkochovů.

Padesát tři procent dospělých Čechů a Češek si myslí, že průmyslové velkochovy dávají přednost zisku před péčí o klima a životní prostředí – vyplývá to z výsledků nového průzkumu veřejného mínění, které zveřejnila organizace Compassion in World Farming (CIWF) v Den adaptace a zemědělství 12. listopadu na klimatické konferenci COP27 v Egyptě.

Průzkum YouGov provedený ve 13 zemích si tato mezinárodní nevládní organizace objednala u příležitosti zahájení celosvětového hnutí, které na COP27 podpořily známé osobnosti a nevládní organizace. Toto hnutí vyzývá světové vůdce, aby skoncovali s průmyslovými velkochovy. Z průzkumu také vyplývá, že dospělí Češi a Češky se domnívají, že velkochovy upřednostňují zisk před životní pohodou zvířat (69 %) a zdravím lidí, kteří jedí živočišné produkty (55 %).

V rámci nové kampaně Konec velkochovů, kterou podporuje řada nevládních organizací, jednotlivců a známých osobností – například populární herec z televizního seriálu Boj o moc Brian Cox a hvězda filmu X-Men 2 Alan Cumming nebo světoznámá bioložka, ochránkyně přírody a Posel míru OSN Jane Goodallová – se otevírá vícejazyčná petiční platforma, která má katalyzovat celosvětovou podporu veřejnosti vyzývající světové lídry k ukončení průmyslových velkochovů prostřednictvím globální dohody OSN. 

Dnes dopoledne proběhne na oblíbených památných místech v New Yorku, Londýně a Paříži osvětová akce prostřednictvím mobilních billboardů na kolech, která má zvýšit povědomí veřejnosti o dopadu průmyslových velkochovů na klima. Průzkum ukázal, že pouze 43 % dospělé české populace si je vědomo toho, že živočišná výroba produkuje více emisí skleníkových plynů než všechna letadla, vlaky a auta na světě dohromady.

Světoznámý herec Brian Cox, který kampaň podporuje a podepsal již petici, říká: „Řešení klimatické změny je jedním z nejdůležitějších závazků naší doby – ale abychom tuto krizi zvrátili, musíme se zabývat jejími základními příčinami – a velkochovy zvířat jsou jednou z nich. Kromě utrpení, které způsobuje zvířatům, ohrožuje intenzivní zemědělství samotnou budoucnost naší planety. Proto podporuji iniciativu Compassion in World Farming Konec velkochovů.“

Do průzkumu veřejného mínění se zapojilo 13 zemí: Brazílie, Česko, Egypt, Francie, Indie, Itálie, Jihoafrická republika, Nizozemsko, Nový Zéland, Polsko, Spojené království, Španělsko a USA. Průzkum provedený v říjnu 2022 ukázal, že dospělí lidé ve Francii nejčastěji souhlasí s tím, že průmyslové velkochovy upřednostňují zisk před klimatem a životním prostředím (76 %) a také před životní pohodou zvířat (81 %). Stejný výsledek ohledně zvířat vyšel v průzkumu také ve Spojeném království.

Poměrně častěji s těmito výroky souhlasili také lidé v Itálii, kteří se domnívají, že průmyslové velkochovy upřednostňují zisk před životní pohodou zvířat ze 77 % a před klimatem a životním prostředím ze 75 %, stejně jako obyvatelé Spojeného království (klima a životní prostředí: 69 %).

Dotazovaní v Egyptě, který hostí letošní konferenci COP27, se celkově nejméně často domnívali, že průmyslové velkochovy upřednostňují zisk před životní pohodou zvířat (48 %), a patřili k těm, kteří nejméně často souhlasili s tím, že upřednostňují zisk před klimatem a životním prostředím (50 %).

Lidé byli také dotázáni, zda si myslí, že průmyslové velkochovy upřednostňují zisk před zdravím lidí, kteří jedí živočišné produkty – s tímto tvrzením souhlasilo celkově 62 % dotazovaných a zemí, která s tím nejčastěji souhlasila, byla Francie (74 %).

V Itálii nejvíce lidí uvedlo, že si je vědomo, že živočišný sektor celosvětově produkuje více emisí skleníkových plynů než všechna letadla, vlaky a automobily na světě dohromady (63 %), následovala Indie (60 %). Nejméně vědomi si toho jsou dospělí v Nizozemsku (42 %).

Romana Šonková, vedoucí Compassion in World Farming Česko, uvedla: „Dnešním dnem začíná odzvánět průmyslovým velkochovům. Nejenže jsou největším případem týrání zvířat na planetě a hlavní příčinou úbytku volně žijících živočichů, ale bez jejich ukončení jednoduše nemůžeme vyřešit narůstající klimatickou krizi.“

Náš průzkum ukazuje, že česká veřejnost není přesvědčena propagandou živočišného průmyslu o tom, že průmyslové velkochovy jsou „nezbytné k uživení světa“. Velké masné společnosti jsou oporou vysoce ziskového systému, aniž by zohledňovaly dopady na klima, zdraví a kvalitu života zvířat, které způsobují. Výsledky také ukazují, že mnoho lidí si jednoduše neuvědomuje, jaký dopad má odvětví živočišné výroby na klima ve srovnání s dopravou.“

Kampaň Konec velkochovů vybuduje a využije celosvětovou podporu, aby přiměla vedoucí představitele k ukončení této kruté a ničivé praxe a k transformaci našeho potravinového systému tak, aby byl prospěšný pro zvířata, lidi i planetu. To musí zahrnovat zvládnutí neudržitelné spotřeby masa a mléčných výrobků, zejména v populacích s vysokou spotřebou.“

Vyzýváme jednotlivce, prozíravé podniky, nevládní organizace a vůbec všechny, komu záleží na zvířatech, naší planetě a našem zdraví, aby se k tomuto celosvětovému hnutí připojili. Je to jednoduché – buď nastane konec pro průmyslové velkochovy, nebo pro nás.“

Mezi nevládní organizace, které kampaň zatím podporují, patří World Animal Protection, Eurogroup for Animals, The Humane League UK, Djurens Ratt, Animals Aotearoa, Sinergia Anima, Humane Education Trust a FIAPO.

Compassion in World Farming je také hlavním organizátorem pavilonu Food4Climate na COP27 – iniciativy, která sdružuje 20 nevládních organizací s cílem upozornit na kritickou, ale přehlíženou potřebu transformace našeho potravinového systému pro řešení klimatické krize. Během konference bude nevládní organizace pořádat řadu akcí.

Více informací o kampani a možnost podepsat petici najdete na end.it.

Pro více informací prosím kontaktujte Romanu Šonkovou, vedoucí CIWF Česko: Romana.Sonkova@ciwf.org, mobil: 778 000 288

POZVÁNKA NA TISKOVOU KONFERENCI: Média jsou zvána na tiskovou konferenci Compassion in World Farming v konferenčním centru COP27, kde bude představeno hnutí Konec velkochovů a výsledky nového mezinárodního průzkumu veřejného mínění: sobota 12. listopadu v 10:00 hodin (VEČ) v místnosti pro tiskové konference – Luxor, oblast B, Hybrid. Webové přenosy z tiskových konferencí můžete zhlédnout zde.

Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.

Prohlédněte si citáty známých osobností, které podporují kampaň Konec velkochovů.

Prohlédněte si úplné výsledky průzkumů veřejného mínění agentury YouGov ze všech 13 zemí.

Podívejte se na video o zahájení kampaně.

Seznamte se s klíčovými fakty a údaji o průmyslových velkochovech.

Stáhněte si obrázky týkající se průmyslových velkochovů.

Konec velkochovů - tisková zpráva:

Stáhněte (PDF Velikost 0,21)
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.