Ikona hledání

Press Release Section Icon 07.10.2022

U příležitosti letošního Světového dne chobotnic spojily své síly nevládní organizace nejen z Evropy v čele s Compassion in World Farming.

Tato skupina 37 organizací a odborníků zaslala společný dopis Evropské komisi, ve kterém upozorňuje, že chobotnice jsou „naprosto nevhodné pro velkochov a s rozvojem takového odvětví jsou spojeny vážné problémy v oblasti udržitelností a welfare (životní pohody) zvířat“. Signatáři upozorňují také, že povolení této praxe by bylo v rozporu s vlastní strategií EU pro udržitelnou produkci potravin, a vyzývají k zákazu dovozu produktů z chobotnic chovaných na farmách.

Tento krok následuje po oznámení společnosti Nueva Pescanova, že plánuje otevřít první komerční farmu chobotnic na světě v Las Palmas de Gran Canaria. Tyto plány po svém zveřejnění v loňském roce vyvolaly pobouření po celém světě.

Odborná zpráva Velkochovy chobotnic: recept na katastrofu, vypracovaná Compassion in World Farming (CIWF), prokazuje, že chobotnice jsou vysoce inteligentní a vnímavá volně žijící zvířata, která by v nepřirozených podmínkách intenzivních chovů velmi trpěla. Tato fascinující zvířata žijí v přírodě samotářsky. Uzavření do podvodních nádrží by způsobovalo vysokou míru stresu, který by mohl vést k agresi nebo dokonce kanibalismu.

Velkochov chobotnic by navíc znamenal vysoké a neudržitelné dopady na životní prostředí. Chobotnice jsou masožraví živočichové, kteří by museli být krmeni obrovským množstvím rybích produktů vhodných pro výživu lidí. K výrobě jednoho kilogramu masa chobotnic by bylo zapotřebí tří kilogramů krmiva z mořských živočichů, což by vedlo k dalšímu nadměrnému rybolovu a tlaku na mořské ekosystémy.

Elena Lara, mořská bioložka, vědecká pracovnice v CIWF a autorka zprávy, řekla: „Ve Světový den chobotnic bychom měli tyto úžasné volně žijící živočichy oslavovat, a ne dopustit, aby byly vězněny v podmořských průmyslových velkochovech. Je čas průmyslové velkochovy ukončit - ne je rozšiřovat. Chobotnice jsou vysoce inteligentní a vnímavé bytosti, které cítí bolest a utrpení. Nikdy by neměly být nuceny živořit v podmořských farmách, zatímco ostatní mořští živočichové jsou kvůli jejich chovu decimováni. EU musí velkochov chobotnic a dalších hlavonožců zakázat, aby se tato krutá praxe nemohla rozvíjet.“

Česká republika sice chov chobotnic na maso neplánuje, ale jako členská země, která právě předsedá EU, by mohla na příslušných jednáních vrcholných unijních orgánů vyjádřit svůj jasný nesouhlas s podobnými plány. Chobotnice a značná část české veřejnosti, která podporuje ochranu zvířat a dobře ví, jak velkochovy škodí zvířatům, přírodě i klimatu, by to jistě uvítala,“ dodala Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.

Pro více informací prosím kontaktujte Romanu Šonkovou, vedoucí CIWF Česko: Romana.Sonkova@ciwf.org, mobil: 778 000 288

Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Německu, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.

Seznam signatářů dopisu:

Compassion in World Farming

Animal Justice Project (Global, Barcelona)

Animal Save Movement

Aquatic Life Institute

Blue Marine Foundation

Climate Save Movement

Ecologistas en Acción

Essere Animali

Eurogroup for Animals

European Vegan Summit

FAADA

Freedom 4 Animals

Future Food 4 Climate

GhostNetWork

Green REV Institute

In Defense of Animals USA

Interfaith Vegan Collective

La Fondation Droit Animal, Ethique et Sciences

Lady Free Thinker

Menorca Preservation Fund

Ocean Born Foundation

Ocean Culture Life

OneKind

PACMA

PETA Germany

PETA UK

Plant Based Treaty

Santuario Salvando Peludos

Santuario Vacaloura

SeaLegacy

Sea Shepherd (Global, Portugal, Spain)

The Conservation Collective

The Humane League UK

The Trash Traveler

Welfarm

World Federation for Animals

 

Jennifer Jacquet, Ph.D.

Jonathan Balcombe, Ph.D.

Světový den chobotnic 2022, TZ:

Stáhněte (PDF Velikost 0,16)
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.