Ikona hledání

Světově uznávaní odborníci budou řešit plýtvání potravinami na mezinárodní konferenci Extinction or Regeneration

Press Release Section Icon 29.09.2022

U příležitosti Mezinárodního dne OSN zaměřeného na snižování potravinových ztrát a plýtvání potravinami byla zahájena registrace na mezinárodní konferenci Extinction or Regeneration (Vyhynutí nebo regenerace) a byli oznámeni řečníci světové úrovně, kteří na této významné konferenci, věnované přeměně potravinových systémů, vystoupí. Jsou mezi nimi ekolog a spisovatel Carl Safina, vědkyně a aktivistka doktorka Vandana Shiva, ředitelka Centra pro potravinovou politiku londýnské City University profesorka Corinna Hawkesová, spisovatel, aktivista a akademik profesor Raj Patel a zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva profesor Olivier De Schutter.

Konference Extinction or Regeneration, kterou pořádá organizace Compassion in World Farming ve spolupráci s IPES-Food, Birdlife International a dalšími partnery, poskytne odborníkům z celého světa platformu pro sdílení řešení, jak můžeme změnit naše nefunkční potravinové a zemědělské systémy s cílem zlepšit zdraví lidí, zvířat a celé planety.

Pro zajištění dostatečného množství výživných potravin pro všechny je zapotřebí celostní přístup k potravinového systému. Ten musí zůstat v bezpečném operačním prostoru všech devíti planetárních hranic a zároveň musí chránit volně žijící i domácí zvířata a obnovovat půdu, oceány, lesy a biologickou rozmanitost.

Více než 820 milionů lidí na světě nemá dostatek jídla. Přesto se celosvětově každoročně ztratí nebo vyplýtvá třetina všech vyprodukovaných potravin v období mezi výrobou a spotřebou. Krmení hospodářských zvířat obilovinami, které jsou vhodné pro lidi, je neefektivní přeměnou potravinových zdrojů. Z každých 100 kalorií v obilovinách zkrmených hospodářským zvířatům se vyrobí pouze 17 až 30 kalorií v mase.  Kromě toho se 36–40 % kalorií z celosvětové úrody plodin a až 30 % celosvětových úlovků ryb používá jako krmivo pro zvířata.

Plýtvání potravinami je jedním z mnoha témat, která budou probírána na hybridní konferenci v londýnském Queen Elizabeth II Centre  11. a 12. května příštího roku. Světově uznávaní odborníci z celého světa budou rovněž diskutovat o dopadu našeho potravinového systému na veřejné zdraví, biologickou rozmanitost, welfare (životní pohodu) zvířat, lidská práva, planetární hranice, investice a mnoho dalšího. Delegáti budou vyzváni k účasti na diskusích a ke sdílení řešení.

Philip Lymbery, globální ředitel organizace Compassion in World Farming, řekl: „Způsob, jakým v současnosti vyrábíme a konzumujeme potraviny, představuje pro lidstvo stejně velkou hrozbu jako změna klimatu. Potřebujeme řešení, a to rychle. Dnes, kdy se pozornost upírá na ztráty potravin a plýtvání s nimi, nabízíme naději prostřednictvím nadcházející konference Extinction or Regeneration, na níž shromáždíme některé z nejlepších světových myslitelů a odborníků, aby se podělili o řešení a pomohli vytvořit plán na cestu ke globálnímu potravinovému systému, který bude fungovat v zájmu zdraví lidí, zvířat a celé planety.“

Olivier De Schutter, spolupředseda IPES-Food a zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva, řekl: „V době potravinové krize obvyklý agrobyznys selhává. Bez rychlé transformace směrem k udržitelným potravinovým systémům nebude možné omezit nárůst teploty na 1,5 °C a zabránit masovým ztrátám úrody. Tato aktuální konference předních světových myslitelů a činitelů vytyčí cestu ke zdravým, rozmanitým a odolným potravinovým systémům budoucnosti, které tak nutně potřebujeme.

Mezi další významné řečníky patří půdoznalec a nositel Světové potravinové ceny za rok 2020 doktor Rattan Lal, který je všeobecně uznáván jako průkopník v oblasti zemědělského hospodaření zaměřeného na půdu s cílem zlepšit potravinovou bezpečnost a který byl nedávno prezidentem Joe Bidenem jmenován do Rady Mezinárodní organizace pro výživu a zemědělský rozvoj, profesorka Corinna Hawkes, ředitelka Centra pro potravinovou politiku na City University of London, Million Belay, zakladatel a koordinátor Aliance pro potravinovou suverenitu v Africe, Nettie Wiebe, bývalá farmářka a bývalá prezidentka kanadské NFU, v současnosti expertka IPES-Food a emeritní profesorka St Andrew's College, University of Saskatchewan, doktorka Shireen Kassam, hematoložka a čestná docentka Kings College Hospital, a přední odborník na welfare zvířat, profesor John Webster, emeritní profesor chovu zvířat na Bristolské univerzitě a zakládající člen britské Rady pro welfare hospodářských zvířat.

Organizátoři konference vyzývají odborníky, politiky a vedoucí představitele podniků a nevládních organizací, aby se připojili k řečníkům světové úrovně a podělili se o řešení, jak napravit náš nefunkční globální potravinový systém. Registrace na konferenci je nyní otevřena na www.extinctionconference.com. Úplný program konference bude k dispozici na webových stránkách počátkem roku 2023.

Pro více informací prosím kontaktujte Romanu Šonkovou, vedoucí CIWF Česko: Romana.Sonkova@ciwf.org, mobil: 778 000 288

Obrázky pro použití v médiích si můžete stáhnout zde.

Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Německu, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.

Mezinárodní konference Extinction or Regeneration - registrace:

Stáhněte (PDF Velikost 0,35)