Search icon

Dr. Jane Goodall spolu s dalšími 140 vědci vyzývá EU k ukončení klecových chovů

News Section Icon Zveřejněno 23.02.2021

Početná mezinárodní skupina vědců zaslala dnes Evropské komisi dopis na podporu evropské občanské iniciativy Konec doby klecové. Mezi odborníky, kteří dokument podepsali, je etoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall, Ph.D., DBE, Posel míru OSN a zakladatelka Jane Goodall Institute. Dopis vyzývá Evropskou komisi k postupnému ukončení používání všech klecí v chovech zvířat.

Více než 140 vědců, včetně 8 odborníků z České republiky, zaslalo EU dopis na podporu evropské občanské iniciativy Konec doby klecové, která získala 1,4 milionu podpisů. Vědci vyzývají EU, aby ukončila veškeré klecové chovy hospodářských zvířat.

Dr. Jane Goodall, která ukončení používání klecí veřejně podporuje, svůj podpis okomentovala: „Většina lidí dnes chápe, že ptáci jsou vnímající bytosti. Chovali jsme slepice zachráněné z průmyslových velkochovů a každá z nich měla jedinečnou osobnost. Všechny projevovaly emoce, jako je radost či strach. Rostoucí množství vědeckého výzkumu to dokazuje, a není tedy pochyb o tom, že život v malé kleci způsobuje velké utrpení. EU musí jednat ve prospěch milionů slepic a dalších zvířat, s nimiž se takto krutě zachází.“

Navzdory tomu, že Smlouva o EU uznává zvířata jako vnímající bytosti, je v klecích po celé Evropě vězněno více než 300 milionů prasat, slepic, králíků, hus, kachen, křepelek a telat. Většina klecí je zcela holých, zvířata jsou v nich stísněná a nemohou se volně pohybovat. Vědecký výzkum ukazuje, že klece mají vážné nedostatky z hlediska životní pohody zvířat, o nichž se v dopise píše podrobněji. Odklon od klecových chovů a jejich náhrada komerčně životaschopnými alternativami, by přinesl zásadní posun v celém našem potravinovém a zemědělském systému a zlepšil životy stovkám milionů zvířat ročně.

„Jsme opravdu hrdí na to, že máme na své straně světoznámou doktorku Jane Goodall a všechny ostatní vědce, kteří si přejí ukončení klecových chovů. Často totiž slýcháme, že náš požadavek není vědecky podložený,“ uvedla Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko a koordinátorka kampaně Konec doby klecové v ČR, a dodala: „Dopis vědců jednoznačně dodává váhu kampani Konec doby klecové, která již získala podporu 1,4 milionu občanů EU, více než 170 evropských organizací, desítek europoslanců a také Evropského výboru regionů. Ohromné množství zvířat v klecích po celé Evropě každý den zbytečně strádá a to je zkrátka v dnešní době nepřijatelné. Pevně věříme, že Evropská komise se zaváže k vytvoření legislativy, která dobu klecovou jednou provždy ukončí.“