Search icon

Téměř 80 % Čechů požaduje, aby certifikační systémy zlepšily standardy pro ochranu ryb

News Section Icon Zveřejněno 21.07.2020

Když si lidé chtějí koupit rybu z etického chovu nebo rybolovu, mnozí spoléhají na certifikační systémy. Přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming (CIWF) prozkoumala standardy certifikačních systémů pro welfare (životní pohodu) ryb a odhalila šokující pravdu: certifikované ryby trpí. Mnoho ryb prožije ubohý život v přeplněných nádržích či klecích. Jiné zažívají zdlouhavé a bolestivé umírání při rybolovu. Každý den jsou ryby na farmách i ty ulovené v přírodních vodách chovány a zabíjeny velmi krutými způsoby.

CIWF zahajuje novou kampaň, v níž se zaměřuje na hlavní globální certifikační systémy ryb. Certifikační společnosti, po nichž CIWF požaduje zavedení nebo zlepšení standardů pro welfare ryb, jsou následující: Marine Stewardship Council (MSC), Aquaculture Stewardship Council (ASC), Best Aquaculture Practices (BAP), Friend of the Sea (FOS) a GLOBALG.A.P.

Tyto systémy se soustřeďují především na udržitelnost rybích populací a životního prostředí, což je jistě důležitá práce. Nicméně v současné době některé z nich vůbec neobsahují kritéria pro ochranu životní pohody zvířat. Některé z těchto systémů povolují nepřijatelné praktiky:

• hladovění ryb po dobu až 14 dní,
  • natěsnání ryb v holých nádržích či klecích,
  • usmrcování pomalým a bolestivým způsobem bez rychlého a účinného omráčení,
  • střílení tuleňů a zraňování delfínů.

Průzkum veřejného mínění, provedený CIWF a společností YouGov letos v červnu, dospěl v České republice k těmto hlavním zjištěním:

• 48 % zúčastněných nemá jasnou představu o tom, zda certifikáty chrání welfare ryb, protože nevědí, nakolik certifikační systémy dodržují standardy pro welfare.
  • Téměř 2/3 dotázaných (63 %) si myslí, že poškozování volně žijících zvířat, zbytečné hladovění ryb a dlouhá a bolestivá porážka ryb (ať už volně žijících či faremně chovaných) jsou nepřijatelné.
  • V souladu s tím pak průměrně 66 % respondentů považuje za nepřijatelné, že nejznámější certifikační systémy takovéto praktiky povolují.
  • 77 % dotázaných je přesvědčeno, že certifikační systémy by měly zlepšit standardy pro welfare ryb nebo tyto standardy zavést, pokud nejsou obsaženy v jejich současných požadavcích.

CIWF vyzývá certifikační společnosti, aby implementovaly celou řadu kritérií pro welfare ryb nebo zlepšily ta, která už mají. A to včetně poskytnutí dostatečného prostoru k tomu, aby ryby mohly projevovat své přirozené chování, snížení počtu dní, kdy ryby hladoví před porážkou, metody rychlého a bezbolestného usmrcení a zákazu zabíjení volně žijících zvířat, jako např. tuleňů či delfínů.

Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně RyboLove z CIWF Česko, říká: „Výsledky nedávného průzkumu veřejného mínění mluví jasně: Češi považují za nepřijatelné, aby se používaly kruté praktiky jako třeba dlouhé a bolestivé usmrcování ryb. Tak proč se to pořád děje? Ryby ve velkochovech i při lovu v přírodních vodách nesmírně trpí. V průmyslových velkochovech - v nádržích či klecích - jsou natěsnány po tisících. V průběhu usmrcování jsou často plně při vědomí, zatímco se zmítají v boji o svůj život. Jsou to inteligentní, emocionální zvířata, která jsou schopná trpět i cítit bolest. Ve skutečnosti jsou ryby těmi nejvíce zneužívanými zvířaty na světě. Certifikační společnosti musí neprodleně zlepšit své standardy pro jejich welfare.“

Ročně jsou na světě zabity stovky miliard či dokonce biliony ryb pro produkci potravin. Pro srovnání – suchozemských zvířat je celosvětově poraženo 60 miliard. Rybářství je navíc nejrychleji rostoucím odvětvím produkce potravin na světě, musíme tedy jednat okamžitě a zajistit rybám záruku welfare.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, dodává: „Všechna hospodářská zvířata si zaslouží žít plnohodnotný spokojený život. Na miliardy ryb se ale úplně zapomíná a jejich ochrana je naprosto nedostatečná. Přestože už existuje množství vědeckých studií prokazujících jejich inteligenci a citlivost, stále tiše trpí. Protože samy za sebe mluvit nemohou, je potřeba, abychom se jejich hlasem stali my.“