Evropský parlament dnes odhlasoval zákaz hromadného podávání antibiotik zdravým zvířatům

News Section Icon Zveřejněno 25.10.2018

Nová legislativa schválená dnes Evropským parlamentem ukončuje nadměrné používání antibiotik u hospodářských zvířat. Cóilín Nunan, vedoucí kampaně a odborný poradce Aliance za záchranu antibiotik (The Alliance to Save our Antibiotics) říká: “Je to dlouho očekávané vítězství – pro zdravá hospodářská zvířata, která by neměla užívat antibiotika, a pro zdraví lidí.

Dlouhá léta vedeme kampaň za zavedení zemědělské praxe, která přirozeným způsobem chovu chrání zdraví a pohodu zvířat, a tím snižuje potřebu používání antibiotik. Antibiotika tak zůstanou účinná pro nemocné lidi, kteří je nutně potřebují, a nikoli pro zdravá zvířata, která je nepotřebují.”

Tato převratná legislativa zakáže preventivní hromadné podávání antibiotik skupinám zdravých zvířat od roku 2022. Antibiotika se hojně nadužívají celá desetiletí jako kompenzace špatných životních podmínek zvířat ve velkochovech, což podporuje rozvoj rezistentních mikrobů přenosných na člověka.

Antimikrobiální rezistence vzniká tak, že si organismus vytvoří mutace odolné vůči antibiotikům. Světová zdravotnická organizace (WHO) požaduje, aby tzv. „kriticky významná antibiotika”, která léčí nemoci, na něž neúčinkuje nic jiného, bylo zakázáno používat u hospodářských zvířat. Dosud se touto radou členské země neřídily.

Odhaduje se, že celosvětově hospodářská zvířata spotřebují až 73 % antibiotik. V EU se dvě třetiny antibiotik používají u tzv. potravinových zvířat. To je zarážející.

Je důležité upozornit na to, že nová legislativa nebude bránit podávání antibiotik nemocným zvířatům či jednotlivým zvířatům, která jsou vážně ohrožena infekcí, aby se předešlo šíření nákazy. Kýženým výsledkem dnešního hlasování je tedy to, že antibiotika se budou smět podávat pouze jednotlivým zvířatům a nikoli např. celým skupinám prasat v krmivu či napájecí vodě.

Cóilin dodává: “Nadšeně vítáme tento obrovský krok směrem k zodpovědnějšímu používání antibiotik v chovech hospodářských zvířat.”