Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 11.12.2019

Vánoce se poslední roky stávají soubojem výrazných reklam, přezdobených obchodních center a až postapokalyptickým shonem po dárcích symbolizujících naši snahu o perfektní okamžik pod stromečkem. Přitom toto období nám má dát prostor zpomalit a užívat si vzácné chvilky se svými nejbližšími v příjemné atmosféře, která není podmíněná množstvím dárků, dobrot ani uklizeným bytem. Vánoce mají sbližovat a ukázat, že obdarovat druhé, je ten nejlepší dar. A ten nemusí být ani velký ani drahý. Největší hodnotu má totiž věnovat někomu to nejcennější, co máme, kus své pozornosti. Najít si čas na druhé a dělat věci, na které celý rok mnohdy nemáme ani pomyšlení. Chcete si odnést dobrý pocit, který vám vydrží déle než radost z drahého hmotného daru? Jak Vánocům přidat ještě další rozměr s hlubším smyslem a přesahem?

Vegan Vanoce

Vánoce a jídlo

Vánoce jsou neodmyslitelně spojeny s dobrým jídlem. Jak to mají na Vánoce naši čeští kapři a jak vybírat ingredience, které nejsou vykoupeny utrpením jiných bytostí?

Kapři

Nekupujte živé kapry na stáncích nebo v obchodech a podpořte petici za zákaz tohoto prodeje.

Jak probíhá cesta kaprů na štědrovečerní stůl, se můžete dočíst v článku na našem blogu.

Foto Do Share Fb 2

 

Vejce a výrobky z nich

Nejen o Vánocích je spotřeba těchto produktů u nás velmi vysoká. Bohužel stále není na pultech dostatečné množství neklecových vajec, přestože se je již většina velkých řetězců rozhodla od roku 2025 neprodávat. Nechcete-li už dále podporovat týraní slepic v malých klecích, žádejte po svých prodejcích alternativy. Nejšetrnější ke slepicím jsou dobře vedené chovy s výběhy (číslo 1 na skořápce) či biochovy (číslo 0 na skořápce). Čím více se po nich budete ptát, tím rychleji je dokážeme dostat na pulty našich obchodů a jejich cena půjde dolů. Tato změna probíhá v celé EU a Česká republika by rozhodně neměla zůstat pozadu za našimi západními sousedy. Další informace k iniciativě Konec doby klecové a jak ji dále podpořit naleznete zde.

Istock 187289148

 

Maso

Nejen, že maso ve velké míře spotřebováváme, ale také vyvážíme živá zvířata z Česka do zemí EU i mimo EU; tedy do zemí, kde neexistuje žádná další kontrola, co se se zvířaty děje. Zejména Turecko je častým místem, kde náš skot končí a tamější způsoby usmrcování mají velmi daleko do humánních. Ztrápená a vyčerpaná zvířata po dlouhé a úmorné cestě tak čeká další bolest a zbytečné utrpení. Chcete-li podpořit ukončení exportů živých zvířat mimo EU, připojte se k naši petici a šiřte ji dále.

dd prasatko.jpg

Četli jste knihy Farmagedon či Mrtvá zóna od našeho ředitele Philipa Lymberyho? V nich se dozvíte, jaké jsou dopady průmyslových velkochovů a naší nadměrné konzumace masa na celou planetu. Jak toto celé soukolí souvisí s mizením zvířat z divoké přírody, si můžete přečíst i v tomto článku. Věříme, že tyto zdroje ověřených informací Vás budou inspirovat k tomu, abyste omezili konzumaci masa a vybírali si jen takové, které pochází z prověřených chovů, kde zvířata žijí na pastvinách nebo mají přístup do vhodných výběhů. Nahradit alespoň částečně maso ve svém jídelníčku už je díky stále se rozšiřující nabídce rostlinných pokrmů velmi jednoduché a objevování nových chutí je přímo dobrodružné. Věřte nám, víme to z vlastní zkušenosti 😊.

farmagedon tiskovka.jpg

Silvestrovské oslavy

Je to každoroční boj ochránců zvířat a rozveselených lidí vítajících Nový rok tím vůbec nejbezohlednějším způsobem, jaký jsme vymysleli, zábavní pyrotechnikou. Těch pár minut hluku a světel má však následky, které jsou daleko dlouhodobější a rozsáhlejší. Stovky ztracených zvířat a jejich vyděšených majitelů, hodiny práce zvířecích záchranek pro volně žijící zvířata a pracovníků útulků, ale hlavně naprosto zbytečný stres a to nejen pro naše domácí mazlíčky, ale i ptáky a další volně žijící zvířata žijící poblíž lidských příbytků. O nepořádku, který každý rok zbyde v ulicích měst, tu mluvit snad ani nemusíme. Pomozte ve svém okolí šířit naši výzvu, aby si všichni užili příchod Nového roku bez těchto následků. Silvestr bez ohňostroje a petard je bezpečnější, ohleduplnější i levnější.

Zima a lesní zvířata

Nezapomeňte o svátcích na zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, kterým potěšíte své tělo i duši. Zimní příroda má navíc nádherné kouzlo. S sebou můžete vzít i krmení pro lesní zvěř a ptactvo, kteří tuto pomoc velmi ocení a rádi si pochutnají na senu či sušených ratolestech z listnatých stromů a keřů, ovsu, prosu, pohance, čiroku, slunečnici, žaludech, kaštanech, bukvicích i melase. Zejména býložravci potřebují doplňovat minerály − především kuchyňskou sůl.

Další tipy, jak se starat o zvířátka, která v zimě bojují o přežití, se dočtete zde.

Sykorky

Útulky

Mnoho útulků z krmiva, které dostanou od lidí o Vánocích, žijí dlouhé měsíce. To je skvělé. Co však jejich chovancům pomůže nejvíce, je najít milující domov. Pomáhejte šířit informace o zvířatech bez domova k dalším lidem, potencionálním majitelům. Každý, kdo má nějaké zvíře z útulku potvrdí, že jsou to nejvděčnější přátelé, se kterými můžeme být. Proč to za to stojí, se podívejte sami. 

Pokud si momentálně psa vzít nemůžete, navštivte blízký útulek a některého si zkuste vyvenčit nebo se více seznamit, a pokud dodáte i nějaký pamlsek, určitě vás zahrne velikou dávkou lásky a pozornosti.

Dělejme radost i během roku a ukazujme zvířatům, že nám nejsou lhostejná. Jsme tu spolu na jedné planetě a každý si zaslouží lásku, respekt a soucit.

Chcete zůstat obeznámeni s naší činností? Zůstaňte s námi v kontaktu! Podpořte naši činnost.

…nebo se přidejte k našemu týmu dobrovolníků, kteří se aktivně zapojují do našich aktivit.

Děkujeme a přejeme krásný a klidný sváteční čas.

Tým CIWF Česko

 

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.