17.06.2022
V návaznosti na každoroční udělování ocenění Good Farm Animal Welfare Awards v Londýně hovoří Dr. Tracey Jonesová, globální ředitelka programu Food Business v organizaci Compassion in World Farming, o laureátech ocenění a o tom, nad čím přemýšlí.
Tracey jako ředitelka programu Food Business působí od roku 2013. Má na starosti jeho rozvoj a rozšiřování, přičemž spolupracuje s předními světovými potravinářskými společnostmi z Evropy, USA a Asijsko-pacifické oblasti.
Velmi jí na srdci leží to, abychom dosáhli trvalé a skutečné změny v oblasti kvality života hospodářských zvířat chovaných za účelem výroby potravin, a uvědomuje si naléhavou potřebu najít novou rovnováhu v našem potravinovém systému, abychom se méně spoléhali na potraviny živočišného původu. Využívá k tomu moci a vlivu velkých společností, které mohou podnítit smysluplnou změnu.
Včera jsme byli nadšeni, že jsme po dvou letech virtuálních oslav mohli opět uspořádat osobní předávání ocenění Good Farm Animal Welfare Awards.
Bylo nám potěšením, že jsme mohli znovu přivítat novinářku a dlouhodobou podporovatelku naší organizace, paní Lucy Siegleovou, která se při předávání našich cen ujala role moderátorky, a ředitele panelu IPES- Food, pana Nicka Jacobse. Nickův hlavní proslov, v němž se zaměřil na to, jakými různými přístupy lze dosáhnout rovnováhy mezi dopady na životní prostředí a kvalitou života zvířat na jedné straně a udržitelným potravinářským systémem na straně druhé, byl vskutku inspirativní.

Když jsme před více než dvanácti lety spouštěli program Food Business, bylo naším cílem zvýšit minimální standardy pro chov hospodářská zvířata v dodavatelských řetězcích předních společností. K dnešnímu dni mohu s potěšením oznámit, že z toho má prospěch více než 2,5 miliardy zvířat ročně.
S tím, jak přecházíme do dalšího strategického období a vzhledem k naléhavosti krize, v níž se nachází klima, příroda a zdraví, pouze holistický přístup – jenž ochrání zdraví a kvalitu života zvířat, člověka a celé planety – zajistí, že budeme schopni vytvořit celosvětový potravinový systém vhodný pro budoucí generace.
Naším cílem je proto spolupracovat s globálními potravinářskými společnostmi na transformačních změnách ve prospěch hospodářských zvířat, snižovat naši závislost na potravinách živočišného původu a podporovat regenerativnější a k přírodě šetrnější zemědělství.
V panelové diskusi během slavnostního předávání ocenění, kterou skvěle vedli konferenciér a veterinář James Greenwood, zástupci společností Compass Group, Carrefour a Danone, všichni diskutovali o tom, co jednotliví aktéři podniknou v potravinářském prostoru budoucnosti. A pro mě nejúžasnější bylo vidět, kolik z našich letošních laureátů ocenění se už na tuto cestu vydalo.
Dost možná nejlepším příkladem v tomto ohledu byla skupina Compass Group (Velká Británie a Irsko), která obdržela vůbec první plné ocenění Planet Friendly Award, když dosáhla ZLATÉ úrovně za svůj závazek do roku 2025 snížit o 25 % obsah bílkovin živočišného původu.
Její plán Net Zero zahrnuje závazek do roku 2030 přejít ze 40 % na bílkoviny rostlinného původu (minimálně 25 % do roku 2025), přičemž 70 % hlavních kategorií potravin má být do roku 2030 získáváno z regenerativního hospodářství.

K udržitelné výrobě potravin zaujali ambiciózní holistický přístup – a my doufáme, že jejich příkladu budou následovat i další potravinářské firmy.
Ocenění za rok 2022 byla především o globalizaci. Letos jsme byli svědky toho, že hnutí za zákaz klecových chovů je skutečně mezinárodní; vítězové totiž byli z celého světa, někteří z nich vůbec poprvé.
A právě o globální rozměr šlo při udílení cen v roce 2022. Letos jsme byli skutečně svědky mezinárodního charakteru hnutí za bezklecové chovy. Ocenění pocházeli z celého světa a někteří z nich ze zemí, kde byly ceny uděleny plně poprvé.
Je nám potěšením, že vůbec první cenu Good Egg Awards jsme mohli udělit do Japonska, a to maloobchodnímu řetězci Shunrakuzen, a do Španělska, kde si ji vysloužil přední producent vajec, společnost Huevos Guillén.
V Číně se Zoo Coffee stala vůbec první společností ze svého sektoru, která obdržela ocenění Good Egg Award, a to společně s producentem vajec PianGuan Yong Ao. Dalších sedm čínských výrobců dostalo ocenění Good Pig Production Awards.
Carrefour se zase stal prvním maloobchodníkem v Brazílii, jenž byl oceněn za své snahy o zlepšení standardů pro nosnice. Za svůj závazek nabízet vlastní značku vajec z volného chovu totiž obdržel uznání Good Egg Commendation a také cenu Best Retailer Marketing Award za marketingovou kampaň umístěnou v jeho prodejnách, která propaguje zlepšení životní pohody slepic z volného chovu. A to je krok, který nepochybně podnítí hnutí za bezklecové chovy v daném regionu.

Carrefour France obdržel ocenění Good Chicken Award, neboť u svých chlazených/mražených kuřat dosáhl významného pokroku v přechodu na kritéria v rámci závazku k lepšímu welfare kuřat Better Chicken Commitment. Prvním italským podnikem, jenž v tomto sektoru obdržel toto ocenění, se stal maloobchod Cortilia.
Ocenění Rabbit Innovation Awards jsme udělili dvěma firmám: německé BreFood (s producenty, kteří ukazují cestu v produkci z volného chovu králíků v Číně) a francouzské Wisium. Obě tyto firmy vyvinuly inovativní systém pro volný chov králíků, kteří v něm mají stálý přístup do zimních zahrad a tedy možnost vyjít ven na venkovní terasu a užít si čerstvého vzduchu a sluníčka.

To vše završuje společnost Domino’s, která je letošním laureátem prestižního ocenění Cage Free Award. To obdržela jako uznání svých aktivit a úsilí, jež vyvíjí k tomu, aby ve svém dodavatelském řetězci v Evropě přestala využívat produkty z VEŠKERÉHO klecového chovu VŠECH zvířat bez výjimky.
Naše dvě ocenění Sustainable Food and Farming Awards si vysloužily podniky na opačné straně zeměkoule; oba pomáhají výrobcům zvýšit kvalitu života hospodářských zvířat, zlepšit ochranu životního prostředí a zavádět udržitelný způsob hospodaření v zemědělství.
Hilltribe Organics Ltd (HTO) je báječná iniciativa, která je v Thajsku nejen hnací silou trhu s bio vejci od slepic z volného chovu, ale také podporuje místní komunity a propaguje udržitelné a regenerativní zemědělské postupy.

Francouzská mlékárenská společnost Laiteries H.Triballat-Rians byla oceněna za svůj projekt „Udržitelný chov hospodářských zvířat“. Podpořila totiž Podpořili rozvoj přístupu na pastviny u 100 % svých farem (spolupracuje přitom s 450 producenty) a neustále se zasazuje o prodloužení délky života krav a koz, které využívá ve svém dodavatelském řetězci.
Rovněž také z krmiva vyřazuje sóju, které padly za oběť pralesy, a vysazuje až 40 km nových živých plotů. Tato práce byla vyhodnocena jako dobrý příklad toho, jak mlékárenská skupina může pomoci svým farmářům zavádět opatření pro kvalitnější život hospodářských zvířat, lepší ochranu životního prostředí a udržitelné zemědělství.

Další „poprvé“ nastalo v případě největšího producenta lososa obecného, společnosti MOWI, která obdržela ocenění Special Recognition Award za to, že se stala vůbec prvním producentem, který učinil celosvětový závazek dbát na kvalitu života a být ohleduplný při chovu a porážce lososa obecného.
Byť je báječné vidět, jak celý svět přistupuje na tyto závazky, je třeba neustále posouvat hranice měření a zlepšování kvality života zvířat. A přesně to dělá společnost Waitrose. Ta získala letošní cenu Best Retailer Innovation Award (Nejlepší inovace v maloobchodě) za to, že vyvinula vůbec první aplikaci pro kvalitativní hodnocení chování zvířat, která s cílem průběžně měřit kvalitu života hospodářských zvířat posuzuje jejich emocionální pohodu.

Nepřetržitá snaha společnosti Waitrose být nejlepší a dělat to, co je správné pro zákazníky a zvířata, je důvodem, proč je Waitrose skutečným lídrem v oblasti vysoké kvality života hospodářských zvířat, a proč letos obdržela celkové ocenění Best Retailer Award (Nejlepší maloobchodník) – počtvrté v řadě za sebou.
Letošní udělená ocenění byla skutečně inspirativní; dostaly je firmy, které prokázaly opravdové vůdčí schopnosti a motivaci v době, kdy světový potravinářský průmysl čelí závažným problémům v důsledku pandemie a nyní války na Ukrajině. Vidíme pozitivní signály, že na celém světě dochází ke změně. S nadšením také sledujeme úžasné vyhlídky na zesílení aktivit, jež pomohou podnítit změnu, kterou potřebujeme, abychom se vydali vstříc humánnějšímu, udržitelnějšímu a odolnějšímu potravinovému systému pro všechny.
Další informace o letošních laureátech se dozvíte zde.
