Ikona hledání

První schválené kultivované maso na světě: proč je pro nás dobré?

News Icon 05.01.2021

Image1
Předkrm z kultivovaného kuřecího masa Zdroj: Just.inc

Světem udržitelných potravin koluje novinka nevídaných rozměrů - úplně poprvé byl schválen prodej kultivovaného masa. Začátkem prosince oznámila potravinářská technologická společnost Eat Just, Inc. se sídlem v San Francisku, že dostala zelenou pro prodej svého kultivovaného kuřecího masa v Singapuru. Poprvé v historii se maso vyrobené z kmenových buněk kuřete dostává na komerční trh pro prodej běžným spotřebitelům. Začne se sice jen v malém měřítku, aby se prokázala funkčnost celého konceptu, přesto má tento krok enormní význam pro budoucnost průmyslového zemědělství a udržitelnosti. 

Na světě se v současnosti chová a zabíjí každý rok 77 miliard hospodářských zvířat pro výrobu potravin. Odhaduje se, že dvě třetiny z nich žijí v utrpení v průmyslových velkochovech. Představte si, co kdybychom vyměnili velkochovy za bioreaktory? O kolik méně krutosti by na světě bylo!

Globální nouze

V tomto čase klimatických změn a přírodních krizí představuje rostoucí spotřeba masa obrovský problém. Produkce masa a mléčných výrobků již dominuje ve všech koutech planety. Polovina obyvatelné půdy na světě je zemědělská, z čehož čtyři pětiny zabírá produkce masa a mléčných výrobků (zejména produkce krmiv pro zvířata). Čím více se tato produkce rozšiřuje, tím více se ničí příroda. Kromě toho živočišná výroba globálně produkuje více skleníkových plynů než emise ze všech letadel, vlaků a automobilů dohromady na celém světě.

Image2
Smažení kultivovaného kuřecího masa Zdroj: Just.inc

Oproti tomu kultivované maso skýtá vyhlídky na velkovýrobu masa bez utrpení průmyslových velkochovů se zlomkem využívané půdy a emisí skleníkových plynů. Referenční studie ukázala, že kultivované maso je ve srovnání s konvenčně vyráběnými masnými výrobky o 98 % úspornější při využívání půdy a vyprodukuje o 80–95 %  méně emisí skleníkových plynů.

Rostlinný paradox

Jíst více rostlinných alternativ masa je jedním ze způsobů, jak snížit tlak na planetu, která živí stále více lidí.

Žijeme však v paradoxní době, kdy sice počty veganů a vegetariánů rostou, ale stejně tak je větší poptávka po mase. Nejnovější údaje ukazují, že spotřeba masa na obyvatele v Evropě, USA a na celém světě nadále roste!

To vyvolává otázku: “Mohlo by kultivované maso být tou kýženou změnou?” Na rozdíl od rostlinného „masa“ s etiketami Impossible Burger, Beyond Meat nebo Quorn, je kultivované maso na buněčné úrovni nesporným masem. Rostlinné alternativy čerpají své bílkoviny ze zdrojů, jako je sója a hrách.

Kultivovaně

Ovšem laboratorní maso, „čisté“ maso, „nejateční“ maso, uměle vyrobené maso - jakkoli jej chcete nazývat, je maso z buněk zvířat. Kultivuje se s použitím stejného druhu buněk, které by jinak tvořily zvíře. Buňky využité k zahájení procesu se získají ze živého zvířete pomocí neškodné biopsie. Tyto kmenové buňky z tuku nebo svalu zvířete jsou umístěny do kultivačního média, jakési polévky bohaté na živiny, která jim umožňuje růst v bioreaktoru podobnému těm, které se používají k fermentaci piva a jogurtu. Nejsou zde vyžadovány žádné GMO.

Buňky pak dělají to, co je pro ně přirozené - množí se. Ohromující je také, že jediný vzorek od krávy stačí k produkci 80 000 „čtvrtlibráků“ (běžná velikost jednoho hamburgeru).

Globální precedens

Image3 (1)
Josh Tetrick je generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Just.inc

Což nás přivádí zpět k historickému průlomu společnosti se sídlem v USA, která zahájila prodej kultivovaného kuřecího masa v Singapuru. Tato zpráva připravila půdu pro první komerční uvedení produktu na trh jako příslib revoluce ve způsobu, jakým svět pohlíží na maso. Podávání masa v první restauraci je ohromný úspěch, nicméně společnost v tom vidí pouhý začátek.

Mluvil jsem s Joshem Tetrickem, mužem stojícím za celým projektem , mladým a charismatickým generálním ředitelem a spoluzakladatelem společnosti Eat Just. Je to muž, který plní své poslání: zastavit týrání zvířat a pomoci zachránit planetu. 

"Máme naléhavý problém, který každou sekundu, kdy jej neřešíme, vytváří větší bolest a větší degradaci a posouvá nás dále od toho, kdo jsme jako lidský druh,” řekl Josh.

Stejně jako on i já cítím naléhavou potřebu velké změny ve vzorcích naší spotřeby masa. Pokud máme zastavit utrpení zvířat a dát šanci na udržitelnou budoucnost dalším generacím lidí, musíme jednat.

Z tohoto důvodu nemohlo schválení přijít v lepším čase. Nyní tedy existuje nové maso s potenciálem transformovat globální trh s potravinami. Maso, které i já budu s radostí sdílet s blízkými u svého stolu. Protože jídlo bez utrpení chutná nejlépe.

 

O autorovi: 

Philip John Lymbery je globální ředitel Compassion in World Farming, hostující profesor na Winchesterské univerzitě a autor dvou knih - Farmagedon a Mrtvá zóna. Číst více.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.