10.10.2020
Nová studie ukazuje, že virus přežívá na kontaminovaném masu.

Stovky pracovníků byly pozitivně testovány na koronavirus v masných závodech po celém světě
Za posledních několik měsíců se ve zprávách objevilo mnoho zpráv o nových ohniscích COVID-19, které způsobily nákazu pracovníků v masných závodech a na jatkách v několika zemích včetně Velké Británie. Stovky pracovníků byly pozitivně testovány v britských masných závodech v Anglesey, Wrexhamu a West Yorkshire. Další velká ohniska se vyskytla také v Německu, Francii, Španělsku a USA. To představuje vážné problémy v oblasti bezpečnosti zaměstnanců a veřejného zdraví. Proto se pozornost zaměřila na podmínky pracovníků v těchto provozech a potenciálnímu riziku šíření nákazy mezi nimi a jejich komunitami.
Avšak mnohem méně se řeší riziko kontaminace masa na těchto vysoce infikovaných jatkách. Nedávný výzkum publikovaný Dalem Fisherem a jeho kolegy ze Singapurské univerzity zjistil, že virus může přežít na mraženém mase a rybách až tři týdny, což znamená, že dovoz kontaminovaných potravin může mít potenciál způsobit nová ohniska COVID-19 a ohrožovat tak veřejné zdraví. (Dale Fisher, Alan Reilly, Adrian Kang Eng Zheng, Alex R Cook, Danielle E. Anderson, 2020. Seeding of outbreaks of COVID-19 by contaminated fresh and frozen food – BioRxiv)
Prudké šíření viru
Studie se objevuje na pozadí jinak nevysvětlených ohnisek v několika zemích včetně Vietnamu, Nového Zélandu a Číny, kde byl výskyt COVID-19 již dříve vymýcen.
Toto zjištění není nic nového: agentury pro bezpečnost potravin možnost kontaminace masa připouštějí. Zařízení na zpracování masa jsou chladná, vlhká a poskytují ideální podmínky pro přetrvávání a šíření viru. Existují důkazy, že koronaviry mohou přežít při nízkých teplotách na nerezové oceli až 28 dní. Není divu, že Mezinárodní síť úřadů pro bezpečnost potravin (INFOSAN) hledala více informací o možnostech přežívání SARS-CoV-2 na potravinách, s nimiž se obchoduje v mezinárodním měřítku, a také se zajímala o roli potravin při přenosu viru.
Nutnost testování
Napsal jsem nezávisle výkonným ředitelům institucí Foods Standards Agency (FSA) a Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), abych vznesl tuto otázku. Zeptal jsem se, jaká opatření pro testování masných výrobků pro domácí trh a pro vývoz přijmou s ohledem na potenciální riziko. Obě agentury mé obavy zdvořile zamítly. Podle jejich názoru je zásadní, že COVOD-19 je onemocnění dýchacích cest, nikoli choroba přenášená potravinami, a proto je velmi nepravděpodobné, že by maso bylo prostředníkem pro šíření koronaviru a to i přesto, že pochází z jatek, kde bylo infikováno velké množství pracovníků.
Faktem je, že stále nevíme jistě, jakou roli hraje kontaminované maso při šíření viru do širší maloobchodní sítě v sektoru masa. Nejnovější výzkum ze Singapurské univerzity naznačuje, že je třeba tomuto tématu věnovat více pozornosti a přinejmenším by bylo moudrým opatřením kontaminaci masa před jeho dodáním na pulty laboratorně prověřit.
Proto jsem opakovaně vyzval úřad FSA i EFSA, aby přijaly nezbytná opatření včetně tohoto testování.
Protože se prokázalo, že koronavirus je velmi vytrvalý a má tak obrovské dopady na společnost, měla by být přijata veškerá rozumná preventivní opatření k uzavření možných cest přenosu, což jistě zahrnuje i testování masa. Tím by se zajistilo, že do svého nákupního košíku nebudeme vkládát kontaminované potraviny.
O autorovi:
Philip John Lymbery je globální ředitel Compassion in World Farming, hostující profesor na Winchesterské univerzitě a autor dvou knih - Farmagedon a Mrtvá zóna. Číst více.