Ikona hledání

Mělo by se maso testovat na koronavirus?

News Icon 10.10.2020

Nová studie ukazuje, že virus přežívá na kontaminovaném masu.

Meat Processing Plant

Stovky pracovníků byly pozitivně testovány na koronavirus v masných závodech po celém světě

Za posledních několik měsíců se ve zprávách objevilo mnoho zpráv o nových ohniscích COVID-19, které způsobily nákazu pracovníků v masných závodech a na jatkách v několika zemích včetně Velké Británie. Stovky pracovníků byly pozitivně testovány v britských masných závodech v Anglesey, Wrexhamu a West Yorkshire. Další velká ohniska se vyskytla také v Německu, Francii, Španělsku a USA. To představuje vážné problémy v oblasti bezpečnosti zaměstnanců a veřejného zdraví. Proto se pozornost zaměřila na podmínky pracovníků v těchto provozech a potenciálnímu riziku šíření nákazy mezi nimi a jejich komunitami.

Avšak mnohem méně se řeší riziko kontaminace masa na těchto vysoce infikovaných jatkách. Nedávný výzkum publikovaný Dalem Fisherem a jeho kolegy ze Singapurské univerzity zjistil, že virus může přežít na mraženém mase a rybách až tři týdny, což znamená, že dovoz kontaminovaných potravin může mít potenciál způsobit nová ohniska COVID-19 a ohrožovat tak veřejné zdraví. (Dale Fisher, Alan Reilly, Adrian Kang Eng Zheng, Alex R Cook, Danielle E. Anderson, 2020. Seeding of outbreaks of COVID-19 by contaminated fresh and frozen food – BioRxiv)

Prudké šíření viru

Studie se objevuje na pozadí jinak nevysvětlených ohnisek v několika zemích včetně Vietnamu, Nového Zélandu a Číny, kde byl výskyt COVID-19 již dříve vymýcen.

Toto zjištění není nic nového: agentury pro bezpečnost potravin možnost kontaminace masa připouštějí. Zařízení na zpracování masa jsou chladná, vlhká a poskytují ideální podmínky pro přetrvávání a šíření viru. Existují důkazy, že koronaviry mohou přežít při nízkých teplotách na nerezové oceli až 28 dní. Není divu, že Mezinárodní síť úřadů pro bezpečnost potravin (INFOSAN) hledala více informací o možnostech přežívání SARS-CoV-2 na potravinách, s nimiž se obchoduje v mezinárodním měřítku, a také se zajímala o roli potravin při přenosu viru.

Nutnost testování

Napsal jsem  nezávisle výkonným ředitelům institucí Foods Standards Agency (FSA) a Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), abych vznesl tuto otázku. Zeptal jsem se, jaká opatření pro testování masných výrobků pro domácí trh a pro vývoz přijmou s ohledem na potenciální riziko. Obě agentury mé obavy zdvořile zamítly. Podle jejich názoru je zásadní, že COVOD-19 je onemocnění dýchacích cest, nikoli choroba přenášená potravinami, a proto je velmi nepravděpodobné, že by maso bylo prostředníkem pro šíření koronaviru a to i přesto, že pochází z jatek, kde bylo infikováno velké množství pracovníků.

Faktem je, že stále nevíme jistě, jakou roli hraje kontaminované maso při šíření viru do širší maloobchodní sítě v sektoru masa. Nejnovější výzkum ze Singapurské univerzity naznačuje, že je třeba tomuto tématu věnovat více pozornosti a přinejmenším by bylo moudrým opatřením kontaminaci masa před jeho dodáním na pulty laboratorně prověřit.

Proto jsem opakovaně vyzval úřad FSA i EFSA, aby přijaly nezbytná opatření včetně tohoto testování.

Protože se prokázalo, že koronavirus je velmi vytrvalý a má tak obrovské dopady na společnost, měla by být přijata veškerá rozumná preventivní opatření k uzavření možných cest přenosu, což jistě zahrnuje i testování masa. Tím by se zajistilo, že do svého nákupního košíku nebudeme vkládát kontaminované potraviny.

O autorovi: 

Philip John Lymbery je globální ředitel Compassion in World Farming, hostující profesor na Winchesterské univerzitě a autor dvou knih - Farmagedon a Mrtvá zóna. Číst více.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.