Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 06.03.2024

Zákon, který zakáže chov chobotnic v americkém státě Washington, úspěšně prošel Sněmovnou a Senátem a stane se tak první legislativou na světě zakazující krutý a škodlivý chov chobotnic.

Přelomová legislativa s názvem House Bill 1153 byla 27. února přijata v Senátu. Na předcházejícím slyšení vystoupila na podporu zákazu i naše kolegyně z americké kanceláře Allison Molinaro. Návrh bude uzákoněn pravděpodobně za tři týdny, poté co jej podepíše guvernér Jay Inslee.

Vědecká veřejnost podporuje zákaz chovu chobotnic

Náš tým pro výzkum vodních živočichů se loni obrátil na členy výboru pro zemědělství a přírodní zdroje Sněmovny reprezentantů a žádal je, aby „se stali mezinárodním vzorem v přístupu k tomuto zásadnímu problému“. 

Vedoucí výzkumného týmu dr. Elena Lara také napsala washingtonským zákonodárcům, že všechny vědecké důkazy prokazují, že „chobotnice na farmách pravděpodobně trpí a byla by to zcela neudržitelná praxe škodlivá pro životní prostředí“

Elena je členkou poradního výboru Aliance pro vodní živočichy (Aquatic Animal Alliance, AAA), což je koalice neziskových organizací zabývajících se welfare zvířat vedená institutem Aquatic Life Institute, která stála v čele snah o změnu washingtonského zákona.

Kalifornie a Havaj rovněž předložily návrhy zákonů, které zakazují chov chobotnic před jeho zavedením na území státu.

Mezinárodní odpor roste

Všechny tyto iniciativy dokládají celosvětově rostoucí podporu zákazu chovu chobotnic. Vítězství ve Washingtonu přichází v okamžiku, kdy zintenzivňujeme snahu o zastavení plánů na první velkochov chobotnic na světě, na španělských Kanárských ostrovech. V nedávné době jsme spojili síly se 75 neziskovými organizacemi, odborníky a odbornicemi a veřejně známými osobnostmi a vyzvali jsme vládu Kanárských ostrovů, aby plány zamítla. Svou podporu vyjádřily také tisíce našich fanoušků, kteří žádali prezidenta tohoto autonomního španělského teritoria o zastavení velkochovu s chobotnicemi.

Dr Elena Lara uvedla: „Je to skutečně obrovské vítězství pro chobotnice a budoucnost etické výroby potravin. Gratulujeme státu Washington, že se rozhodl k ráznému kroku, aby ochránil tato inteligentní a citlivá stvoření před devastujícími dopady komerčních chovů. Těšíme se, že zákaz velmi brzy vejde v platnost. 

Dokládá to i rostoucí celosvětovou podporu, které se zákon chovu chobotnic těší. I nadále budeme dělat všechno v našich silách, abychom zabránili otevření první komerční farmy na chobotnice na ostrově Gran Canaria. Chobotnice jsou vnímající a inteligentní tvorové, kteří dokáží cítit bolest, utrpení a stres, stejně jako ostatní zvířata. Patří do oceánu, ne do velkochovů.

Action Icon
Konec velkochovů

Po celém světě jsme svědky pokusů uvěznit ve velkochovech další živočišné druhy, v tomto případě chobotnice. Vyzvěme vlády, aby zastavily expanzi velkochovů a nasměrovaly své úsilí ke spravedlivé proměně potravinového systému tak, aby chránil naše zdraví, přírodu i zvířata. Podepište ještě dnes petici za konec velkochovů END.IT.

Konec velkochovů
2.
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.