Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 07.03.2024

Ryby jsou inteligentní a vnímaví tvorové. Zkoumají své okolí, vytvářejí společenské vazby a mají vlastní osobnost. Je prokázáno, že mohou cítit bolest, radost i strach.

Každý rok se jich však až 1,2 miliardy chová na rybích farmách po celé EU. Většina z nich stráví život namačkaná v podvodních velkochovech a jejich život bývá zakončen nepředstavitelně krutým způsobem.

Loni na podzim, poté, co jsme byli na vlastní oči svědky otřesného zacházení s rybami na polských pstruhových farmách, jsme poprosili naše příznivce o pomoc. Lidé dostali za úkol nakreslit spokojenou rybu v jejím přirozeném prostředí a opatřit obrázek sloganem: Chceme lepší zákony pro ryby. 

 

Obrázek ryby, ručně kreslený

 

Jen z Česka nám přišlo obrázků skoro 270! Kreslili je jednotlivci, ale i celé rodiny a školní třídy. Obrázky byly rozmanité, ale měly jedno společné: vytvořili je lidé, kterým zvířata vůbec nejsou lhostejná

Sesbírané obrázky, které k nám nakonec doputovaly ze všech koutů Evropy a dobře dokreslily, jak moc některým lidem záleží na ochraně ryb, jsme nechali svázat do obrázkové knihy a využili jsme je také k přípravě nepřehlédnutelného transparentu. 

 

Ředitelé CIWF drží transparent s heslem Chceme lepší zákony pro ryby před budovou EU

 

V únoru jsme se vydali do Bruselu, kde jsme tento velký transparent s nápisem Chceme lepší zákony pro ryby představili na happeningu před budovou Evropské komise. O pár dní později jsme měli schůzku se zástupci Evropské komise a předali jsme jim obrázkovou knihu. Poté následovala oficiální schůzka, o které vás ještě budeme informovat. 

 

Předání knihy s obrázky ryb

 

Pro leckoho jsou hospodářská zvířata neviditelná a opomíjí je. U ryb to platí dvojnásobně. Jsou skrytě chovány v obrovských počtech v podvodních velkochovech a obrovské počty jich také skrytě trpí kvůli špatným zákonům. Sice o nich nevíme vše, co ale víme je, že ryby mají složité prožívání a rozhodně cítí bolest. Proto si zaslouží mnohem lepší právní ochranu, stejnou jako mají suchozemská hospodářská zvířata.

Mnohokrát děkujeme všem, kdo se do naší akce zapojili.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.