Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 24.01.2024

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová převzala 22. ledna na osobním setkání v Praze otevřený dopis. V něm ji žádáme, aby se zasadila o dodržení demokratických principů EU a Evropskou komisi vyzvala ke splnění závazku a bezodkladnému předložení legislativy, která by jednou provždy ukončila klecové chovy zvířat. K otevřenému dopisu se připojilo 43 českých organizací na ochranu zvířat, životního prostředí a demokracie. 

 

Předání dopisu eurokomisařce Jourové
Předání dopisu proběhlo v Lichtenštejnském paláci.

 

Upozorňujeme na nesplněný závazek

Slib, že ukončí používání klecí v chovech zvířat ve všech členských státech, dala Komise v reakci na Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové v roce 2021, kterou svým podpisem podpořilo 1,4 milionu lidí z EU, přičemž téměř 50 tisíc podpisů bylo z Česka. Tento demokratický nástroj má údajně umožnit občanům aktivní zapojení do tvorby politiky EU, a nyní se stává lakmusovým papírkem důvěryhodnosti demokracie EU.

Slíbená legislativa o ukončení klecových chovů totiž měla být předložena v září 2023 jako součást přelomového legislativního balíčku týkajícího se welfare hospodářských zvířat, což se ale nestalo, žádný legislativní balíček předložen nebyl. Komise návrh ani nezahrnula do svého plánovaného pracovního programu na rok 2024. 

Prasnice v kleci
Komise přislíbila konec používání klecí v chovech zvířat

 

V sázce jsou demokratické principy a důvěra lidí

Máme tedy vážnou obavu, že k dodržení slibu nedojde a Evropská komise vydá občanům jasný signál, že ji jejich mínění nezajímá. Jeho nedodržením by navíc Evropská komise pošlapala demokratické hodnoty, na kterých je Evropská unie a práva jejích občanů založena, a hazardovala tak s důvěrou občanů v evropské instituce

Nejnovější průzkum Evropské komise Eurobarometr ukázal, že drtivá většina lidí v EU si přeje lepší ochranu hospodářských zvířat a 89 % (84 % v ČR) podporuje zákaz individuálních klecí pro hospodářská zvířata

Paní místopředsedkyně na setkání projevila podporu ukončení klecových chovů v EU a přislíbila, že se tímto tématem bude se svým týmem dále zabývat. O dalším vývoji vás budeme informovat.

Plné znění dopisu si můžete přečíst zde. 

Předání dopisu eurokomisařce Jourové
Předání dopisu eurokomisařce Jourové
Naše vedoucí Romana Šonková předává dopis
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.