Ikona hledání

Vánoční kapři konečně v Parlamentu

News Section Icon Zveřejněno 06.12.2023

Včera jsme v Parlamentu ČR předali naši petici Hlas pro kapra, ve které žádáme o konec prodeje živých ryb do rukou zákazníků. Nasbírala přes deset tisíc podpisů a podpořily ji i známé osobnosti, mimo jiné výtvarnice Toy_Box. Petice putovala do rukou poslankyně Kláry Kocmanové (Piráti), která slíbila, že téma podpoří a pomůže předložit návrh, který by prodej živých ryb ukončil – jedná se totiž o týrání zvířat.

Vánoční trápení a jak z toho ven

Cesta vánočního kapra na sváteční talíř je opravdu nelehká. Naprosto zbytečné utrpení kapra čeká, když si ho lidé koupí živého. Navíc nelze účinně kontrolovat, jak se s jednotlivými živými rybami po nákupu zachází, a proto je jediným možným řešením takovému nákupu zamezit.

Předávání petice Hlas pro kapra před Parlamentem ČR

Nejnovější vědecké poznatky dokazují, že zakoupené živé ryby trpí ve všech těchto situacích:

  • Při transportu v igelitové tašce bez vody se zhoršuje funkce jejich žaber a dusí se
  • V případě přechovávání v domácnosti, například typicky ve vaně, ji pak vystavujeme teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku, navíc chlor obsažený ve vodě poškozuje nejen kůži, ale i nervovou soustavu zvířete
  • Při následném neodborném usmrcování není ryba v mnoha případech dostatečně omráčena. Neztrácí tak svou citlivost a schopnost vnímání.
  • Ryby vypuštěné zpět do volné přírody pravděpodobně nepřežijí. Jejich energetické zásoby jsou vyčerpané a může dojít také k teplotnímu šoku.

Pokud si nedovedete představit Vánoce bez kapřího masa, kupte si rybu na sádkách, které jsou lépe vybaveny pro přechovávání i odborné usmrcení ryb. Nákup na sádkách navíc ušetří kapry dalších transportů a manipulací, spojených s rozvozem na prodejní stánky a pobytem v přeplněných kádích.

Veřejná i politická podpora

Neprodávat ryby živé doporučují i odborné instituce – Státní veterinární správa, Rybářské sdružení ČR, Ústřední komise pro ochranu zvířat i Komora veterinárních lékařů.

Po přijetí petice poslankyně Klára Kocmanová, která je zároveň místopředsedkyní výboru pro životní prostředí, přislíbila, že bude navrhovat, aby byla zavedena povinnost usmrcovat konzumní ryby při prodeji. 

Převzetí živé ryby zákazníkem a následné nakládání s ní je totiž dle odborníků velice problematické. Často si ji lidé nesou domů v igelitové tašce, což je pro danou rybu extrémní zátěž. Nejde o zákaz kupování či dokonce konzumace ryb. Jde pouze o předejití zbytečnému utrpení těchto živých tvorů,“ říká k tomu Kocmanová.

Vánoční kampaň vyplouvá!

Předáním petice na půdě Poslanecké sněmovny jsme současně zahájili předvánoční kampaň, která prostřednictvím působivých ilustrací od uznávané výtvarnice Toy_Box informuje veřejnost o strádání vánočních kaprů, jež si lidé koupí živé. Obrázky kaprů v různých situacích po prodeji z kádě můžete vidět na našich sociálních sítích, ale také třeba v ulicích Prahy a pražské hromadné dopravě. Podívejte se na krátký videodokument k letošní kampani.

Toy_Box, která vytvořila hlavní tvář kampaně, říká: „Jako dlouholetou ochránkyni zvířat mě situace kaprů před Vánoci samozřejmě hluboce zasahuje a trápí. Proto jsem ráda, že mě organizaceCIWF oslovila ke spolupráci na kampani, která si klade za cíl zlepšení životů ryb. Vánoce slavím s celou rodinou jako svátky klidu a jejich poselství je pro mě hluboké a soucitné, proto mi způsob, jakým se jako společnost chováme ke kaprům, láme srdce.“

Toy_Box u streetartu

Jak můžete ještě pomoci kaprům?

Navštivte www.rybolove.cz, odkud je možné odeslat elektronickou vánoční pohlednici předsedkyni a předsedům parlamentních politických stran se žádostí o podporu legislativní změny, která ukončí nákup živých ryb určených ke konzumaci.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.