Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 12.12.2023

Návrh Evropské komise na reformu zastaralých pravidel EU pro přepravu živých zvířat, zveřejněný 7. prosince, obsahuje nová ustanovení, která mají zkrátit některé doby přepravy a omezit transport zranitelných zvířat, jako jsou mláďata a březí samice.

Nedostatečná zlepšení

Vedl by však zároveň k neregulované délce námořních cest, oslabení teplotních limitů a novým mezerám v zákoně vytvořeným špatnými a chybějícími definicemi.

Nový návrh nestačí k tomu, aby zabránil některým krutostem, jimž jsou zvířata během přepravy vystavena, a nijak výrazně by nesnížil jejich utrpení.

Nová zpráva odhaluje smutné skutečnosti

Právě minulý týden jsme společně s organizací Eurogroup for Animals vydali novou šokující zprávu, která odhaluje rozsah utrpení způsobeného obchodem s živými zvířaty z EU.

Zpráva Soupis dat o utrpení odhaluje hrůznou realitu, kterou zažívá přibližně 44 milionů ovcí, skotu a prasat z EU během otřesných cest trvajících až tři týdny. Ukázala také, že nedostatečné a zavádějící oficiální záznamy EU zakrývají skutečný rozsah utrpení zvířat.

EU zaostává pozadu

Návrh EU o přepravě zvířat sice ukazuje určitou snahu zlepšit pravidla ochrany zvířat, ale je to promarněná příležitost. Nestačí totiž k ukončení utrpení milionů zvířat, která jsou každoročně přepravována na dlouhé vzdálenosti v rámci EU a do zemí mimo EU. V některých zemích, jako je Německo, Lucembursko a Nový Zéland, již zákonodárci přijali zásadní omezení exportu zvířat.

Brzy by je měly následovat i Spojené království a Austrálie. Stejným směrem by se měla vydat i celá EU, což je přání většiny jejích občanů – zakázat vývoz živých zvířat do zemí mimo EU a nastavit mnohem přísnější pravidla, která mimo jiné omezí dobu přepravy, zajistí, aby transporty probíhaly s ohledem na povětrnostní podmínky, a také ukončí přepravu zranitelných zvířat.

A konec klecí?

Přestože vítáme snahy o zlepšení ochrany zvířat – včetně zveřejněných návrhů týkajících se chovu psů a koček – Komise zklamala občany EU tím, že neprovedla komplexní reformy legislativy o welfare zvířat, které slíbila.

Patří mezi ně i jasný závazek zakázat klecové velkochovy zvířat v návaznosti na evropskou občanskou iniciativu, kterou podepsalo 1,4 milionu lidí a která byla zmařena nátlakem ze strany živočišného průmyslu.

Devět z deseti občanů EU se domnívá, že je důležité chránit životní pohodu (welfare) hospodářských zvířat. V konzultacích Komise v letech 2021 a 2022 se naprostá většina občanů EU (94 %) vyslovila pro ukončení vývozu živých zvířat.

Nedávno více než 900 000 občanů vyzvalo EU k zákazu vývozu živých zvířat prostřednictvím petice naší organizace, FOUR PAWS, WeMove Europe a Animals International.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.