Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 10.11.2023

Český start-up Bene Meat Technologies (BMT) získal světové prvenství vyrábět a prodávat kultivované maso jako krmivo pro domácí mazlíčky. 

A my tuto zprávu velice vítáme. Ukazuje totiž směr, kterým se musíme vydat, aby náš potravinový systém přestal ničit planetu Zemi. Odlesňování, úbytek biologické rozmanitosti, rostoucí rezistence mikrobů vůči antibiotikům, klimatická změna a týrání zvířat, to všechno jsou problémy spjaté s intenzivní živočišnou výrobou, neboli průmyslovými velkochovy.

Poptávka po mase neklesá, naopak roste. Proto musíme najít cestu, jak uspokojit naše chutě, abychom zároveň zajistili zdravou budoucnost nejen pro nás a naše děti, ale pro celou přírodu jako takovou.

Je nesmírně vítané, že se nabízí nový druh masa z kmenových buněk vypěstovaných v bioreaktoru jako mnohem udržitelnější alternativa," říká Philip Lymbery, náš globální ředitel. „Je opravdu dobrou zprávou, že se na trh dostává maso vyrobené bez ubližování zvířatům,“ dodává.

Roman Kříž, ředitel BMT, říká: „…my osobně jsme nadšeni, že poprvé v historii nabízíme kvalitní alternativu masa bez zabíjení zvířat za konkurenceschopnou cenu.“ 

Výhody kultivovaného masa

Hlavní výhody spočívají ve zdravotní nezávadnosti, kvalitě vstupních surovin a vyřešením etického problému, odkud živočišné bílkoviny obsažené v krmivu pro mazlíčky pochází. 

Produkt (KM) je totiž vyroben laboratorně v bioreaktorech; vyrábí se nenásilným odebráním buněk z živého zvířete a jejich následným pěstováním v médiu bohatém na živiny. Buňky „rostou“, kultivované maso se poté texturuje a tvaruje do požadované podoby. A co je pro trh zásadní – BMT vyvinul technologii k výrobě kultivovaného masa tak, aby byla výsledná cena konkurenceschopná s cenami produktů vyrobených z tradičně získávaných surovin.

Psům a kočkám kultivované maso chutná, protože se jedná o opravdové maso, ne o jeho náhražku. Vzhledem k čistotě vyrobeného živočišného proteinu v kultivovaném mase navíc existuje reálný předpoklad, že z něj psi a kočky budou prospívat lépe než z krmiv vyrobených z tradičních surovin z živých zvířat.

Vzorové výrobky budou k dispozici již na začátku roku 2024, v obchodech se produkty pro mazlíčky dají reálně očekávat ve stejný rok. 

Obrat k lepšímu

V budoucnu budeme tenhle milník označovat za začátek revoluce. Díky rozmachu kultivovaného masa a stále lepší dostupnosti rostlinných, plnohodnotně výživných potravin se sníží spotřeba konvenčně vyráběných živočišných výrobků. Nároky kladené na hospodářská zvířata se díky tomu zmírní a zvířata po dlouhé době dostanou šanci na život, který stojí za to žít.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.