Ikona hledání

Výbor EOI Konec doby klecové zvažuje právní kroky k dosažení slibovaného zákazu klecí v EU

News Section Icon Zveřejněno 19.10.2023

Králíci v kleci
Foto: Compassion in World Farming

Dnes zveřejněný průzkum Evropské komise Eurobarometr prokázal, že drtivá většina lidí z Evropy (89 %) podporuje zákaz individuálních klecí pro hospodářská zvířata. V Česku zákaz podporuje 84 % lidí. Průzkum rovněž ukázal, že 84 % dotázaných lidí z Evropy si přeje, aby byla v jejich zemi lépe chráněna životní pohoda (welfare) hospodářských zvířat.

Navzdory této drtivé podpoře Evropská komise nezveřejnila své návrhy na zákaz všech klecových chovů, jak slíbila. V reakci na to výbor evropské občanské iniciativy (EOI) Konec doby klecové, uvedl, že se nyní bude zabývat podniknutím prvních kroků k právnímu řešení této situace.

Evropská komise nedodržela slib a nenavrhla zákaz klecí

Již v roce 2018 zahájilo sedm lidí z celé Evropy (Česka, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Polska a Řecka) evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové. Tento demokratický nástroj umožňuje občanům aktivně se zapojit do tvorby politiky EU. Během jediného roku iniciativa získala téměř 1,4 milionu ověřených podpisů občanů z celé EU a provázela ji námi koordinovaná kampaň 170 evropských nevládních organizací. Díky tomu se Evropská komise zavázala, že ukončí používání veškerých klecí v chovech hospodářských zvířat. Tento závazek se nyní stává lakmusovým papírkem důvěryhodnosti demokracie EU.

Slíbená legislativa o ukončení klecových chovů měla být předložena v září jako součást přelomového legislativního balíčku týkajícího se welfare hospodářských zvířat. V úterý, po mnoha nevyužitých příležitostech v posledních týdnech, Komise při oznámení svého plánovaného pracovního programu na rok 2024 slíbený návrh opět nepředložila.

Výbor sedmi občanů nyní s naší podporou připraví právní kroky k řešení nečinnosti Komise.

Výbor EOI Konec doby klecové
Výbor EOI Konec doby klecové

Masivní podpora v Česku i napříč EU

Romana Šonková, členka výboru EOI a vedoucí CIWF Česko uvedla: „Velmi vítáme zveřejnění nejnovějšího oficiálního průzkumu EU o životní pohodě zvířat, protože dokazuje to, co je všeobecně známo – Evropanům na zvířatech opravdu hodně záleží a devět z deseti z nich podporuje zákaz klecí. I v Česku tento zákaz podporuje drtivá většina – 84 % lidí.

Komise dala slib 1,4 milionu občanů, kteří podepsali naši inciativu. Zdá se ovšem, že předsedkyně von der Leyenová naslouchá spíš lobby velkého agrobyznysu, než aby plnila přání lidí z EU. Jsme přesvědčeni, že přelomový návrh na zákaz klecí je vypracován a připraven k realizaci a neexistuje žádný rozumný důvod pro další odklady. Proto jako výbor evropské občanské iniciativy zvažujeme nyní své právní možnosti. Komise musí urychleně dostát svému závazku lidem z EU!“

Logo KDK v Bruselu

Průzkum Eurobarometr, který vychází z 26 376 rozhovorů ve všech zemích EU provedených mezi 2. a 26. březnem 2023, rovněž ukázal, že:

  • 94 % lidí z Evropy se domnívá, že zvířata potřebují přizpůsobené prostředí uspokojující jejich základní potřeby. Tento názor podpořilo 91 % dotázaných v Česku.
  • 89 % lidí z Evropy (85 % dotázaných v Česku) si myslí, že EU musí ukončit mrzačení zvířat, jako je zkracování ocasů, či kastrace.
  • Více než polovina dotázaných lidí z Evropy (60 %) je také ochotna platit více za výrobky ze šetrných chovů zvířat. V Česku byl tento výsledek 58 %.

V EU stráví každý rok přibližně 300 milionů hospodářských zvířat celý svůj život nebo jeho část v přeplněných klecích nebo těsných kotcích, což jim způsobuje velké utrpení. Například nosnice a králíci jsou zavřeni v klecích, kde má každé zvířat životní plochu o velikosti listu papíru A4. Dospělé prasnice musí téměř polovinu každého roku trávit v klecích a kotcích, kde se nemohou ani otočit.

Více o kampani se dozvíte na www.konecdobyklecove.cz.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.