Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 05.10.2023

V přípravách na Světový den chobotnic (8. října) jsme spojili síly se 75 nevládními organizacemi a odborníky a odbornicemi z celého světa. Společně apelujeme na vládu Kanárských ostrovů, aby zamítla plány na první velkochov chobotnic na světě.

Připravili jsme společný dopis, který podepsaly nevládní organizace jako Eurogroup for Animals, Oceana UK a Greenpeace Španělsko, odborníci a odbornice, například Peter Singer a Jennifer Jacquet, a odeslali jsme jej vládě Kanárských ostrovů.

V něm na ni apelujeme, aby zamítla žádost o schválení plánů podanou společností Nueva Pescanova. Tato společnost žádá o povolení k vybudování farmy s chobotnicemi ve městě Port of Las Palmas, na ostrově Gran Canaria.

V dopise vysvětlujeme, že povolení vybudovat tuto farmu by vyústilo ve velké utrpení zvířat, ničení životního prostředí a navíc by mohlo mít negativní dopady na obyvatele ostrova a turismus.

Velkochovy chobotnic: Vše hovoří proti

V roce 2021 jsme vydali zprávu Velkochovy chobotnic: recept na katastrofu, ve které dokazujeme, že chobotnice se svými jedinečnými vlastnostmi jsou nanejvýš nevhodnými adepty na chov ve velkochovech. Chobotnice jsou od přírody samotářské, mnohdy žijí i loví o samotě. Pokud by se zavřely do nádrží, vedlo by to k agresivitě, či dokonce ke kanibalismu.

Chobotnice ukrytá v amfoře

V březnu 2023 jsme ve spolupráci s organizací Eurogroup for Animals vydali druhou zprávu Odhaleno: děsivá realita chovu chobotnic, ve které jsme prozkoumali plány pro připravovanou farmu. Společnost plánuje odchovat přibližně milion chobotnic ročně, a vyprodukovat 3 tisíce tun jejich masa. Předložené plány potvrdily naše obavy: používaly by se nehumánní praktiky, jako například usmrcování v ledové tříšti. Tato metoda již byla vědecky prokázána jako nesmírně krutá. 

Masivní celosvětový odpor

Mezinárodní odpor proti chovu chobotnic za poslední tři roky zesílil. Mnoho nevládních organizací, odbornic a odborníků na welfare zvířat, ochránců a ochránkyň životního prostředí a politiků a političek dalo najevo svůj naprostý nesouhlas s plány, jenž by uvěznily tyto jedinečné tvory v podvodních velkochovech.

Stát Washington v USA předložil návrh zákona na zákaz chovu chobotnic. Spojené království právně uznalo, že hlavonožci jsou vnímavá stvoření. Havajské úřady zavřely farmu na chobotnice Kanaloa a v Kanadě byla předána vládě petice za zákaz chovu chobotnic.

Naše odbornice z týmu pro výzkum ryb a autorka obou zpráv Elena Lara řekla:  

Letos bychom na Světový den chobotnic měli tato jedinečná, fascinující a inteligentní zvířata oslavovat, ne plánovat další způsoby, jak je ve jménu zisku zavřít do podvodních velkochovů a ještě více vykořisťovat. Velkochovy musíme ukončit, a ne rozšiřovat.

Chobotnice nepatří do chovů, ale do oceánů. Tato vnímavá stvoření dovedou cítit bolest, utrpení a stres, stejně jako další zvířata. Jejich chov by byl nejen krutý a zbytečný, byl by také neudržitelný a devastující pro oceány. Chobotnice by se v zajetí krmily ulovenými volně žijícími rybami, a to by jen přispělo k nadměrnému rybolovu a nedostatku potravin u již ohrožených komunit po celém světě. 

Tímto důrazně žádáme úřady Kanárských ostrovů, aby jednaly správně a tyto kruté a přírodu poškozující plány na velkochov chobotnic zamítly. A aby tento apel nabral na síle, naši podporovatelé po celém světě se během Světového dne chobotnic zapojí do koordinovaných akcí na sociálních sítích zaměřených na vládu Kanárských ostrovů a nechají zaznít svůj hlas.

Přidejte se k naší kampani a na Světový den chobotnic (8. října) pošlete vlastní zprávu vládě Kanárských ostrovů na síti X/Twitter s použitím hashtagu #StopOctopusFarming a označením @PresiCan, na Instagramu @gobcanarias a PRES.Gobcan na Facebooku.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.