Ikona hledání

Jane Goodallová se u příležitosti Světového dne bez klecí připojila k výzvám občanů

News Section Icon Zveřejněno 13.10.2023

Dnes, na Světový den bez klecí, se Dr. Jane Goodallová, světoznámá ochránkyně přírody a naše patronka, připojila k občanům a nevládním organizacím a vyzvala Evropskou unii, aby dodržela svůj slib a zakázala používání klecí pro hospodářská zvířata.

Před dvěma lety se Evropská komise zavázala zakázat klece pro 300 milionů hospodářských zvířat, která jsou uzavřena v klecích nebo těsných kotcích a často se nemohou vůbec pohybovat ani projevovat přirozené chování. Komise však navzdory slibům dosud nezveřejnila návrhy na tento zákaz.

Nesmírné utrpení 300 milionů zvířat

Závazek zakázat klece byl přijat v reakci na evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, kterou podepsalo více než 1,4 milionu občanů v rámci kampaně zahrnující 170 nevládních organizací a kterou jsme iniciovali a koordinovali. Dosavadní nedodržení tohoto slibu pobouřilo naše příznivce a aktivisty v celé EU.

Ve svém videoposelství předsedkyni Evropské komise von der Leyenové řekla Dr. Jane Goodallová, známá etoložka a ochránkyně přírody, Poselkyně míru OSN a zakladatelka Institutu Jane Goodallové: „Každý rok je 300 milionů vnímavých zvířat zavřeno v průmyslových velkochovech po celé EU. Tyto průmyslové chovné systémy jsou zastaralé, způsobují nesmírné utrpení milionům zvířat, která jsou schopna cítit frustraci, strach a bolest... Opravdu mě rozhořčilo, když se předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie nezavázala k reformám. Zdá se, že naslouchala spíše velkým podnikům než milionům lidí z EU, kteří slibovaný zákaz klecí podporují.“

„Zastavte utrpení, ukončete dobu klecovou“

Příznivci po celé Evropě dnes vyjádří svou podporu zákazu tím, že předsedkyni von der Leyenové pošlou jasný vzkaz v příspěvcích na sociálních sítích, na nichž budou zobrazeny dlaně s vyobrazením mříží klece. Společně ji vyzývají, aby „zastavila utrpení a ukončila dobu klecovou“.

Dlaň s namalovaným logem KDK
STOP utrpení, chceme Konec doby klecové!

Zveřejnili jsme také novou analýzu hlasování poslanců Evropského parlamentu o welfare hospodářských zvířat, která odhaluje jasný nesoulad mezi tím, co lidé žádají, a tím, jak poslanci Evropského parlamentu hlasují.

Zatímco osm z deseti lidí z Evropy (Eurobarometr 2016) se domnívá, že životní pohoda hospodářských zvířat by měla být lépe chráněna, volení zástupci evropských občanů to nereflektují. Z 10 265 analyzovaných individuálních hlasů se pouze čtyři z deseti vyslovily pro lepší životní pohodu hospodářských zvířat.

11. října jsme se připojili k řadě dalších organizací a občanů, kteří se shromáždili před budovou Evropské komise v Bruselu, a společně jsme požadovali, aby EU zveřejnila úplné návrhy revidovaných právních předpisů o welfare zvířat, včetně slíbeného zákazu klecí.

Skupina lidí v Bruselu
Veřejná demonstrace v Bruselu 11.10.2023

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko a členka výboru evropské občanské iniciativy Konec doby klecové, řekla: „Je naprosto pobuřující, že EU zrazuje své občany tím, že naslouchá velkým agropodnikům a jejich jasnou vůli ignoruje – podle celoevropského průzkumu 94 % lidí z Evropy považuje životní pohodu hospodářských zvířat za důležitou.

My se ale nevzdáme, budeme v naší kampani pokračovat, dokud EU nezajistí, že všechny klece zůstanou prázdné. Dnes budou příznivci v Česku a v celé EU demonstrovat svou podporu zákazu klecí tím, že se připojí k naší akci na sociálních sítích s jednoduchým poselstvím předsedkyni Komise: 'Zastavte utrpení, ukončete dobu klecovou'.

Výzva k akci

Vyjádřete prosím také svou podporu zákazu tím, že dnes na sociálních sítích zveřejníte snímek své dlaně s namalovaným obrázkem klece a se vzkazem „Zastavte utrpení, ukončete dobu klecovou“.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.