Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 13.09.2023

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen dnes ve svém projevu o stavu Unie dala najevo, že Evropská komise odkládá svůj jasně definovaný závazek zakázat klecové chovy zvířat. Tento závazek Komise přijala v reakci na evropskou občanskou iniciativu, kterou podepsalo 1,4 milionu občanů. 

Nezbývá nám, než na toto rozhodnutí ostře zareagovat a označit ho za skandální projev pohrdání občanskou angažovaností v době, kdy lidé již ztrácejí důvěru v EU. Nyní budeme zkoumat všechny dostupné možnosti, jak zajistit, aby EU splnila to, co je jasnou vůlí občanů.

Žádná zmínka o legislativě o welfare zvířat

V dnešním projevu o prioritách Evropské komise se předsedkyně von der Leyen nezmínila o žádných plánech na zveřejnění nových návrhů legislativy o welfare zvířat. Podvolila se požadavkům agrární lobby a oznámila plány na „hlubší dialog“. Nové návrhy jsou však výsledkem mnohaletých nekonečných konzultací, jednání a vědeckých stanovisek. Do procesu tvorby politiky se zapojily desítky tisíc občanů. Úředníci a úřednice Komise také věnovali přípravě návrhů legislativy značné prostředky a veřejné finance.

Před dvěma lety se Evropská komise zavázala ukončit používání klecí v chovech zvířat v reakci na evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, kterou jsme iniciovali a koordinovali a kterou podepsalo 1,4 milionu občanů. Byl to první takový závazek od doby, kdy EU před více než deseti lety zavedla tento nástroj participativní demokracie.

Prasnice v kleci
Klecový chov v ČR. Foto: Lukáš Vincour, nevinneobeti.cz

V klecích trpí 300 milionů hospodářských zvířat

V EU stráví každý rok přibližně 300 milionů hospodářských zvířat celý svůj život nebo jeho část v klecích, kotcích nebo boxech, což jim způsobuje velké utrpení. Například nosnice a králíci mají v kleci prostor o ploše listu papíru A4. Dospělé prasnice musí téměř polovinu roku živořit v klecích, ve kterých se nemohou ani otočit.

Olga Kikou, vedoucí CIWF EU a členka výboru evropské občanské iniciativy Konec doby klecové, řekla: „To, co se dnes stalo, je skandální. Evropská komise nedodržela své slovo, že umožní zvířatům lepší život, a ustoupila požadavkům agrární lobby. Tímto odkladem zhatila příležitost zavést nové zákony na ochranu zvířat. Zradila důvěru svých občanů a z demokracie EU udělala prázdnou skořápku. Před volbami do EU to jistě nezůstane bez povšimnutí.

Olga dodala: „Evropská občanská iniciativa Konec doby klecové je jedinou iniciativou, která získala pevný závazek v podobě legislativního návrhu, přestože tento demokratický nástroj existuje již více než deset let. Nedodržení tohoto závazku je jasným selháním demokracie a projevem pohrdání občanskou angažovaností. Proto nyní zkoumáme všechny dostupné možnosti, jak zajistit, aby EU splnila to, co je jasnou vůlí občanů. Sledujte nás i nadále.

Evropská občanská iniciativa Konec doby klecové má v Evropském parlamentu obrovskou podporu: osm z deseti poslanců Evropského parlamentu hlasovalo pro ukončení klecových chovů. Iniciativu podpořilo více než 170 nevládních organizací z celé Evropy, Evropský výbor regionů, vědkyně a vědci i zástupci podnikatelské sféry.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.