Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 18.07.2023

Právě teď celý svět čelí největším vlnám veder ve známé historii. I v Česku šplhají teploty vysoko nad 30 stupňů Celsia. Extrémní teploty ohrožují také hospodářská zvířata, zejména ta namačkaná jedno na druhém v halách průmyslových velkochovů.

Vlny veder a nesnesitelné teploty ve velkochovech si mohou vyžádat obrovské počty zvířecích životů. Například v loňském roce zemřely pomalou smrtí miliony průmyslově chovaných kuřat. 

Vysoké teploty a další extrémní výkyvy počasí, které pozorujeme po celém světě, jsou bezesporu důsledkem zrychlující se klimatické krize.
Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko

Vyzýváme chovatele, aby snížili hustotu osazení a zlepšili odvětrávání, pokud zvířata chovají ve vnitřních prostorech. Na pastvinách a výbězích musí všem zvířatům zajistit trvalý stín a přístup k pitné vodě

Přeprava ve vedru je peklo

V takto horkém počasí by se zvířata neměla vůbec převážet. Pokud je to  nutné, tak pouze na krátké vzdálenosti a jen v noci. Dálkové přepravě je třeba vyhnout se úplně. V kamionech může teplota velmi rychle vyšplhat na extrémní teplotu, protože je nelze efektivně větrat. Takové prostředí způsobuje zvířatům ohromné utrpení.

Státní veterinární správa by proto měla dočasně zakázat dálkovou přepravu zvířat, a krátké cesty umožnit jen v noci.

Prohlubující se klimatická krize

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, uvedla: „Vysoké teploty a další extrémní výkyvy počasí, které pozorujeme po celém světě, jsou bezesporu důsledkem zrychlující se klimatické krize, v níž se právě nacházíme. Chov zvířat má přitom na svědomí 14,5 % všech emisí skleníkových plynů.

Přední političtí představitelé musí konečně začít věnovat pozornost tomuto ohromnému problému. Urychleně potřebujeme klimaticky udržitelný potravinový systém. Ovšem ptát se musíme i sami sebe: Dokážeme se vzdát nenasytné chuti po levném mase, mléku a vejcích, abychom planetě ulevili?

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.