Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 05.07.2023

Z nové studie, o níž se dnes diskutovalo ve výboru Evropského parlamentu pro rybolov, vyplývá, že EU potřebuje přísnější zákony na ochranu welfare faremně chovaných ryb. Toto zjištění vítáme, neboť potvrzuje, že tato opomíjená zvířata potřebují lepší ochranu.

Život, který nestojí za to žít

Miliony ryb se chovají v přeplněných klecích podvodních velkochovů, které nedokáží naplnit potřeby těchto inteligentních a vnímavých bytostí. Na sklonku života plného strádání se usmrcují těmi nejkrutějšími způsoby, jako je například ponoření do ledové tříště, v níž trvá velmi dlouho, než ryba ztratí vědomí.

Ryby ponořené v ledové tříšti pomalu ztrácejí vědomí

Evropský parlament konečně obrátil svou pozornost k welfare těchto opomíjených tvorů. Ryby musí získat právní ochranu a EU se musí v této otázce ujmout vedení. Vyzýváme EU, aby při nadcházející revizi legislativy o welfare zvířat nastavila vysoké standardy pro chov ryb,“ uvedla Olga Kikou, vedoucí Compassion in World Farming EU.

Již několik let požadujeme zpřísnění pravidel pro welfare chovaných ryb během chovu, přepravy a porážky. Poslanci Evropského parlamentu vyslyšeli naše volání již před dvěma lety, kdy souhlasili se zadáním této studie. Jsme rádi, že si problematiku welfare ryb stále více uvědomují i politici, a očekáváme, že Evropská komise navrhne lepší ochranu ryb v revizi legislativy EU o welfare zvířat, která je naplánována na konec léta,“ dodala Olga.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.