Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 26.06.2023

Osmý ročník Mezinárodního dne STOP přepravě zvířat svedl 14. června dohromady neziskové organizace a jejich příznivce, ale i znepokojenou veřejnost, aby všichni společně upozornili na to, že je nezbytně nutné ukončit krutý export živých zvířat z EU.

Letos lidé ministrům a ministryním v EU zasílali digitální pohlednice ilustrující utrpení zvířat při přepravě a vyzývali je k podpoře přísnějších pravidel pro dálkovou přepravu a zákazu vývozu živých zvířat z EU. Celkem bylo odesláno úctyhodných 464 586 pohlednic.

Do akcí mezinárodního dne se zapojilo přes 120 nevládních organizací ze 31 zemí, které díky svým příznivcům zvyšovaly povědomí o vývozu zvířat, získávaly širší podporu a žádaly legislativní změny pro lepší welfare zvířat.

Šokující záběry nehumánního zacházení

U příležitosti tohoto dne jsme zveřejnili nové šokující záběry otřesných podmínek, ve kterých jsou živá zvířata vyvážena z Evropy. Záběry ukazují zvířata, jež jsou násílím nucena nastoupit do přeplněných, špinavých a přehřátých kamionů a lodí. Je slyšet, jak zvířata během nekonečně dlouhé cesty naříkají v úzkosti a hrůze.

Jako působivý projev podpory této akce promítla nevládní organizace Forum Animal na významné budovy na Rooseveltově náměstí v San Paolu v Brazílii snímky a videa zvířat trpících během přepravy. 

Mezi další podporující nevládní organizace patřily Mercy for Animals, World Animal Protection, Four Paws, Animal Equality a Humane Society International, které uspořádaly různé akce jako například poutače na kamionech, shromáždění či digitální kampaně a fundraising.

Koláž fotek z akcí k BLE 2023

Dopad na sociálních sítích

I odezva na sociálních sítích byla značná: 9 349 tweetů a potenciální dosah téměř 10 milionů lidí. To zahrnovalo i podporu britské celebrity a naší patronky Deborah Meaden, která sdílela naše příspěvky.

Elena Artico, naše globální vedoucí kampaní, řekla: „Tato ohromující odezva od jednotlivců a organizací dalece předčila naše očekávání a poukazuje na rostoucí dynamiku a kolektivní odhodlání ukončit tento krutý a zbytečný obchod s živými zvířaty.

K zastavení tohoto utrpení milionů zvířat jsme blíže než kdy jindy. Země, jako je Nový Zéland a Brazílie, již vytyčily cestu, ale nyní je řada na EU, aby v rámci právě probíhající revize legislativy o welfare zvířat zlepšila legislativu o přepravě a zakázala vývoz živých zvířat.“ 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.