Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 18.05.2023

Naše nová zpráva vyvrací mýty, na nichž stojí celý globální agrobyznys průmyslových velkochovů. Odhaluje také nadnárodní korporace, jimž plynou miliardové zisky z těchto systémů, které jsou kruté ke zvířatům a zároveň poškozují naše zdraví a ničí planetu.

Zpráva Factory Farming: Who Benefits? How a ruinous system is kept afloat (Průmyslové velkochovy: Kdo z nich má prospěch? Jak se ničivý systém drží nad vodou) vyjmenovává sedm klíčových dodavatelských sektorů, které profitují z intenzivního zemědělství a brání reformám potřebným k přechodu na zemědělství šetrné ke zvířatům, lidskému zdraví i klimatu.

Ničivé mýty

Narozdíl od velkých producentů masa, jejichž aktivity jsou dobře známé, unikali tito „dodavatelé zemědělských vstupů“ dosud ve většině případů pozornosti

Mezi tyto dodavatele patří: výrobci ustájovacích technologií, jako jsou klece a kotce, veterinární farmaceutický sektor, výrobci pesticidů, velcí obchodníci s obilovinami, výrobci krmiv pro zvířata, sektor genetiky zvířat a sektor výroby hnojiv

Firmy podnikající v těchto oborech mají obrovskou finanční a politickou moc. Tu využívají k blokování politických změn, jež tak zoufale potřebujeme k přeměně našeho destruktivního zemědělského systému na systém, který funguje v souladu s přírodou a je šetrný ke zvířatům, lidskému zdraví a celé planetě.

Zpráva vyjmenovává a boří hlavní mýty, které používají velcí hráči agrobyznysu, aby vytvořili představu, že průmyslové velkochovy jsou nezbytné, a tím udrželi tento destruktivní průmysl v chodu. Mezi tyto mýty patří:

  • Mýtus: „Průmyslové velkochovy jsou nezbytné k uživení lidstva.
  • Skutečnost: Vyrábíme mnohem více potravin, než je potřeba k nasycení rostoucí světové populace. Velká část této produkce se však ztratí během zpracování nebo se vyplýtvá. A značné množství sóji a obilovin, jež by mohli jíst lidé, jako je pšenice nebo kukuřice, je zkrmeno hospodářským zvířatům, která je jen velmi neefektivně promění na maso a mléko.
  • Mýtus: „Díky průmyslovým velkochovům máme levné jídlo.
  • Skutečnost: Maso a mléčné výrobky z velkochovů se sice u pokladny supermarketu zdají být levné, avšak obrovské náklady spojené s destruktivním dopadem velkochovů na lidské zdraví a životní prostředí, včetně degradace půdy a ztráty biodiverzity, nadměrného používání antibiotik, emisí skleníkových plynů a zvýšeného rizika smrtonosných pandemií, nese celá společnost
  • Mýtus: „Zvířata chovaná ve velkochovech, jako jsou prasata a kuřata, mají nízké emise skleníkových plynů.
  • Skutečnost: Prasata a kuřata vyprodukují vysoká množství emisí skleníkových plynů, mnohem vyšší než rostlinné potraviny.

Řešením je konec velkochovů

Autor zprávy a náš hlavní politický poradce Peter Stevenson řekl: „Je naprosto nepřijatelné, že velcí průmysloví hráči tváří v tvář vědeckým důkazům o destruktivních dopadech velkochovů nejenže tyto důkazy ignorují a nadále kladou zisky na první místo před zvířata, lidi a planetu, ale dokonce aktivně brání snahám o přechod na udržitelné zemědělství, které bude prospěšné všem.

Průmyslové zemědělství musí nést zodpovědnost za veškerou zkázu, kterou způsobuje. Jednoduše nesmíme dopustit, aby hrstka obřích korporací nehorázným způsobem profitovala na úkor zvířat, našeho zdraví a samotné naší planety. Pokud nesnížíme nadměrnou spotřebu masa, ryb, mléka a vajec a nepřejdeme na regenerativní způsob zemědělství, který spolupracuje s přírodou, ohrožujeme tím naši vlastní budoucnost. 

Potřebujeme globální dohodu o výživě a zemědělství a transformaci potravinového systému od základů dřív, než bude pozdě. Vyzýváme všechny, kterým záleží na zvířatech a budoucnosti planety, aby podepsali naši petici za Konec velkochovů.“ 

Pro více informací a pro podpis petice navštivte www.END.IT.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.