Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 10.05.2023

V únoru a březnu jsme řediteli a výkonnému týmu mezinárodního rybího certifikátu Best Aquaculture Practices (BAP) poslali otevřené dopisy, v nichž jsme je žádali o schůzku k tolik potřebnému zlepšení života ryb. Neobdrželi jsme žádnou odpověď.  

Za lepší život ryb

V dubnu jsme tento certifikační systém veřejně oslovili s tím, že selhává ve zlepšování standardů pro welfare ryb, a vyzvali jej, aby přijal řadu konkrétních zlepšení pro welfare ryb. Rovněž jsme požádali naše příznivce, aby oslovili BAP na sociálních sítích. 

Rybí hejno
Kampaně za lepší standardy pro welfare ryb v certifikačních systémech vedeme už od roku 2020.

Tento týden vydala aliance Global Seafood Alliance otevřený dopis od BAP pro Compassion in World Farming, v němž nás obvinila, že vedeme „kampaň, jejímž cílem je diskreditace certifikátu BAP patřícího pod Global Seafood Alliance“.

Naše reakce

Dr Elena Lara, vědecká pracovnice našeho týmu zabývajícího se ochranou ryb, uvedla: „Naším cílem není BAP diskreditovat, chceme jen zlepšit welfare miliard ryb, které jsou každoročně chované po celém světě. V rámci těchto snah jsme v roce 2020 požádali všechny rybí certifikační systémy včetně BAP, aby vyplnily dotazník o standardech welfare. Bohužel se nám tím ukázalo, jak špatný welfare mají ryby v každém z certifikačních systémů. V návaznosti na tohle zjištění jsme naléhavě žádali všechny velké certifikační systémy, aby zlepšily zdraví a welfare ryb, které certifikují.

O tři roky později jsme již svědky určitého pokroku u některých z těchto certifikátů. BAP však bohužel není jedním z nich a za tuto dobu udělal pro zlepšení welfare ryb nejméně. Proto jsme 28. února napsali přímo certifikátu BAP a požádali jej o vzájemnou komunikaci ohledně zlepšení standardů welfare. Avšak ani po několika pokusech jsme nedostali žádnou odpověď, a proto jsme se rozhodli zapojit do našeho úsilí také veřejnost. Chceme upozornit na nečinnost tohoto certifikačního systému a dosáhnout jeho skutečného zlepšení. 

Skutečnost, která mluví sama za sebe, je seznam bodů, které BAP zveřejnil 2. května v odpovědi na naše požadavky a obavy. Tyto body jsou zcela totožné s body, které nám BAP poskytl v odpovědi na náš dotazník z roku 2019. Zřetelně to dokazuje, že od té doby nedošlo k žádnému posunu.

I ustanovení o zdraví a welfare zvířat z března 2021, která BAP v tomto otevřeném dopise uvádí, jsou příliš slabá. Buď je nelze změřit, neobsahují žádný srovnávací standard pro dobrý welfare, jsou příliš vágní, nebo se nezaměřují na zajištění vhodného prostředí a proškolený personál, což by zaručilo vysoký welfare. 

Tato ustanovení tudíž welfare ryb prakticky nechrání. Kupříkladu u úmrtnosti a zranění certifikát BAP požaduje jen, aby byly 'měřeny', ale už neuvádí, jaké procento zranění je ještě přijatelné, ani nepožaduje, aby se za těchto okolností poskytla veterinární pomoc nebo pomoc odborníka na welfare. A dále, při porážce nespecifikuje BAP metody humánní porážky a stále povoluje kruté používání ledové tříště, přestože ta dle organizace World Animal Health Organisation způsobuje bolest, utrpení a nízký welfare.

Dokud BAP neučiní zásadní a měřitelný pokrok, kterým se skutečně zlepší standardy welfare v celém certifikačním systému, budeme dál a bez omluvy upozorňovat na jejich nedostatek snahy a budeme i nadále žádat veřejnost, aby společně s námi usilovala o změnu. Velice rádi zahájíme debatu s BAP o tomto palčivém problému, a věříme, že společně dokážeme zlepšit život stovkám milionů certifikovaných ryb. Dokud se však nestaneme svědky významného posunu vpřed, naše kampaň nekončí.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.