Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 21.04.2023

Mezery v zákonech EU způsobují, že zvířata při přepravě trpí, tvrdí Evropský účetní dvůr. Vítáme tato zjištění kontrolního orgánu EU, která přichází právě včas před očekávanou důkladnou revizí zákonů EU o welfare (životní pohodě) zvířat.

Zpráva

Nová zpráva Evropského účetního dvora zveřejněná 18.4. zjistila, že snaha EU o zajištění welfare zvířat během přepravy je nedostatečná. Zvláštní zpráva auditorů zdůrazňuje, že „přeprava je pro zvířata zdrojem stresu a jako taková může mít negativní dopad na jejich welfare“. „Negativní dopady přepravy na welfare zvířat by bylo možné zmírnit snížením počtu cest a zkrácením jejich délky,“ uvedl finanční watchdog.

Krávy v kamionu
Foto: We Animals Media

Nekonečné utrpení

Každý rok jsou miliony hospodářských zvířat nuceny absolvovat cesty dlouhé stovky nebo dokonce tisíce kilometrů. Zvířata jsou namačkána ve vozech, trpí extrémními teplotami a často nemají dostatek potravy, vody ani odpočinku. Mnohá z nich utrpí zranění nebo jsou udupána k smrti. Země EU neustále selhávají v dodržování i stávajících nedostatečných pravidel pro přepravu zvířat.

Slon v místnosti

Finanční watchdog EU dnes potvrdil to, co opakujeme už dlouho – EU musí podporovat obchod s masem a jatečnými trupy jakožto udržitelnější variantu k přepravě živých zvířat,“ uvedla Olga Kikou, ředitelka Compassion in World Farming EU. „Bohužel jsme opět svědky toho, že orgány EU stále ignorují pomyslného slona v místnosti. Auditoři totiž nedokázali vyzvat k ukončení vývozu živých zvířat z EU. Tento krutý obchod jednoduše není možné nijak zlepšit,“ uvedla. „Očekáváme, že Evropská komise jako ochránkyně smluv EU bude při předkládání legislativního návrhu na revizi pravidel pro welfare zvířat letos v létě dodržovat své vlastní zásady týkající se ochrany zvířat,“ uzavřela.

Ovce v kamionu
Foto: We Animals Media

Výzvy občanů

Evropští občané opakovaně vyzývali EU, aby zakázala vývoz živých zvířat a jejich dálkovou přepravu. Naprostá většina občanů EU (94 % podle výsledků konzultací Komise v letech 2021 a 2022) vyslovila pro ukončení obchodu s živými zvířaty. V nedávné době více než 900 000 občanů vyzvalo EU k zákazu vývozu živých zvířat prostřednictvím petice organizací Compassion in World Farming, FOUR PAWS, WeMove Europe a Animals International.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.