Ikona hledání

České ministerstvo zemědělství podporuje krutý export zvířat z EU

News Section Icon Zveřejněno 30.01.2023

Několik ministrů zemědělství dnes na zasedání v Bruselu vyzvalo Evropskou komisi, aby nezakazovala vývoz živých zvířat. Toto stanovisko podpořilo i české ministerstvo zemědělství. Je smutné, že ministři zemědělství blokují pokrok a prodlužují tak utrpení milionů zvířat, která každoročně podstupují pekelné cesty. Vyzýváme Evropskou komisi, aby odolala tlaku těch, kteří hájí současný stav. 

Stop pokroku

Zatímco Rakousko, Dánsko, Německo, Nizozemsko a Lucembursko vyzvaly Evropskou komisi, aby vývoz zvířat za hranice EU zakázala, ostatní ministři zemědělství se na dnešním zasedání Rady v Bruselu vyslovili proti zákazu

Francie, Řecko, Irsko, Lotyšsko, Litva, Portugalsko, Rumunsko a Španělsko se v dokumentu předloženém na dnešním zasedání veřejně postavily proti tomuto opatření v oblasti dobrých životních podmínek zvířat. Nyní se k nim připojily Bulharsko, Chorvatsko, Česko, Estonsko, Maďarsko, Itálie a Polsko, které vyzývají k pokračování tohoto krutého obchodu. 

Tito ministři ignorují nejnovější vědecké poznatky a většinu občanů EU, kteří se staví proti tomuto krutému obchodu, a vyslali dnes důrazné varování komisařce EU Stelle Kyriakides, která připravuje nadcházející revizi právních předpisů o welfare (životní pohodě) zvířat. To je špatná zpráva, protože jejich země mohou zablokovat jakoukoli ambiciózní revizi právních předpisů EU v oblasti přepravy zvířat. 

Jaká hanba!

„Jsme velmi zklamáni postojem českého ministerstva zemědělství, které na jednu stranu chválí snahu Evropské komise zrevidovat právní předpisy o welfare zvířat s cílem zlepšit jejich ochranu, ale na druhou stranu vlastně usiluje o zachování stávající praxe tím, že se staví proti zákazu toho nejkrutějšího obchodu se zvířaty.  

Pevně věříme, že komisařka Kyriakides tento nátlak některých členských zemí ustojí. Má na své straně jak nejnovější vědecké poznatky, tak přání většiny občanů EU, kteří se opakovaně prostřednictvím petic a průzkumů veřejného mínění vyslovují pro zákaz exportu živých zvířat z EU,“ říká Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko. 

Obrovské utrpení

Každý rok jsou miliony hospodářských zvířat nuceny absolvovat stovky nebo dokonce tisíce kilometrů dlouhé cesty. Jsou namačkána ve vozidlech, trpí extrémními teplotami a často nemají dostatek potravy, vody ani odpočinku. Mnoho z nich je zraněno nebo udupáno k smrti

Občané EU opakovaně vyzvali EU, aby zakázala vývoz živých zvířat a jejich přepravu na dlouhé vzdálenosti. Ve skutečnosti se naprostá většina občanů EU (94 % podle konzultací Komise v letech 2021 a 2022) vyslovila pro ukončení obchodu s živými zvířaty. Nedávno více než 900 000 občanů vyzvalo EU k zákazu vývozu živých zvířat prostřednictvím petice organizací Compassion in World Farming, FOUR PAWS, WeMove Europe a Animals International. 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.