Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 19.12.2022

Počátkem prosince odstartoval náš kapří kandidát svoji „prezidentskou“ kampaň, v níž žádá širokou veřejnost o hlas, aby následně mohl prosazovat zájmy svých kapřích kolegů. Právě v těchto dnech prodej živých vánočních kaprů začíná (v roce 2021 se prodávalo na více než 3 000 místech). Je tedy nejvyšší čas se do kampaně zapojit! 

Petice za ukončení zbytečného utrpení ryb

Petici, pro niž  kapr v kampani shání hlasy a kterou chce předložit Parlamentu ČR, již z webu  www.hlasprokapra.cz podepsalo přes pět tisíc lidí! A podpořily i ji známé osobnosti, jako je herec Lukáš Hejlík a manželé Klusovi. Petice požaduje zákaz prodeje konzumních ryb v živém stavu

Nejnovější vědecké závěry dokazují, že živé ryby po nákupu značně trpí. Při transportu v igelitové tašce bez vody se totiž zhoršuje funkce jejích žaber a dusí se. V případě přechovávání v domácnosti, například typicky ve vaně, ji pak vystavujeme teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku, navíc chlor obsažený ve vodě poškozuje nejen kůži, ale i nervovou soustavu zvířete. Při následném neodborném usmrcování není pak ryba v mnoha případech dostatečně omráčena. Neztrácí tak svou citlivost a schopnost vnímání.

Kapr ve vaně, sahají na něj dětské ruce
Kapr ve vaně trpí teplotním šokem

Proti prodeji ryb v živém stavu jsou i odborné instituce

Přední odborníci se shodují: pokud si kupujete kapra, nechte si zvíře odborně usmrtit v místě prodeje a nenoste si jej živé domů. Níže nabízíme přehled vydaných doporučení:

Kde všude se můžete s prezidentským kandidátem Kaprem setkat?

Plakát CLV v ulici Prahy
Kapří kandidát visí i v Nuslích
Hlas pro kapra 1
Hlas pro kapra 2
Hlas pro kapra 3
Hlas pro kapra 4
Hlas pro kapra 5
Hlas pro kapra 6
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.