Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 18.11.2022

Více než 200 významných osobností, včetně populárního herce Alana Cumminga, světoznámé bioložky Jane Goodallové či uznávané české spisovatelky Adély Knapové, podepsalo otevřený dopis, v němž vyzývají světové lídry na klimatické konferenci COP27, aby ukončili krutou a škodlivou praxi průmyslových velkochovů a změnili náš globální potravinový systém.

Dopis, který inicioval Compassion in World Farming (CIWF) v rámci své nové celosvětové kampaně Konec velkochovů, byl zveřejněn v Den řešení na konferenci COP27 v Egyptě.

Je nutné přijmout naléhavá opatření

Dopis zdůrazňuje naléhavou potřebu transformace našeho globálního potravinového systému a vyzývá světové lídry, aby na Valném shromáždění OSN dosáhli globální dohody o potravinách a zemědělství.

V dopise se uvádí: „Odvětví živočišné výroby produkuje více skleníkových plynů než přímé emise všech letadel, vlaků a automobilů na světě dohromady. Bez urychlených opatření ohrožuje intenzivní živočišná výroba naše holé přežití. Potřebujeme transformaci potravinového systému. Lidé, zvířata a celá naše planeta už nemohou déle čekat.

London Rally 2019

Hlasy na podporu

Dopis podepsalo 208 osobností z celého světa, mezi nimiž jsou např:

- hollywoodští herci Brian Cox, Alan Cumming, Steve Coogan a Eva Greenová

- uznávaní spisovatelé Michael Morpurgo a Barbara Kingsolverová

- náboženští představitelé biskup John Arnold, biskup ze Salfordu, předseda organizace CAFOD, a rabín David Rosen, mezinárodní prezident Světové konference o náboženství a míru. 

- významní odborníci Jane Goodallová, Ph.D., primatoložka, zakladatelka Jane Goodall Institute a Posel míru OSN; Peter Singer, profesor bioetiky na Princeton University; Carl Safina, Ph.D., prezident The Safina Center a hostující profesor na Stony Brook University.

- představitelé podnikatelské sféry Dale Vince, majitel společnosti Ecotricity, která vyrábí zelenou elektřinu, Julian Richer, majitel firmy Richer Sounds a filantrop.

Adéla Knapová, česká spisovatelka a novinářka
Adéla Knapová, česká spisovatelka a novinářka

Mezi signatáři nechybí ani celá škála českých osobností: Adéla Knapová, spisovatelka a novinářka, David Zábranský, spisovatel, Veronika Šrek Bromová, výtvarnice, Karel Janko, Ph.D., vědecký pracovník Akademie věd ČR, Tereza Vandrovcová, Ph.D., akademická pracovnice na University of New York in Prague a Abhejali Bernardová, vytrvalostní atletka.

Konec velkochovů

Tento týden jsme spolu s partnerskými nevládními organizacemi z celého světa zahájili nové celosvětové hnutí s názvem Konec velkochovů, které si klade za cíl ukončení této kruté a zbytečné praxe a přeměnu našeho globálního potravinového systému tak, aby byl prospěšný lidem, zvířatům a celé planetě.

Nový průzkum YouGov, který jsme tento týden zveřejnili, ukazuje, že téměř dvě třetiny lidí (63 %) ve 13 zemích, kde se průzkum uskutečnil, se domnívají, že průmyslové velkochovy upřednostňují zisk před klimatem a životním prostředím

Populární herec Alan Cumming, známý zejména z rolí v seriálu Dobrá manželka a filmu X-Men 2, řekl: „Množství plodin, které vyprodukujeme jen proto, abychom nakrmili zvířata, která porážíme na maso, je obrovským plýtváním, zejména když miliony lidí na celém světě denně hladoví. Potřebujeme potravinový systém, který bude spravedlivý, laskavý a udržitelný. Proto podporuji kampaň organizace Compassion in World Farming s názvem Konec velkochovů, abychom společně pomohli tento špatně fungující systém jednou provždy změnit.“

Pole a louka

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, řekla: „Toto je první akce nového globálního hnutí Konec velkochovů, které usiluje o ukončení této kruté a zbytečné praxe, protože zásadně přispívá ke krizím v oblasti klimatu a biodiverzity. Celá třetina globálního oteplování je způsobena výrobou a spotřebou potravin.“

„Náš otevřený dopis, zveřejněný v Den řešení na konferenci COP27, vysílá jasný vzkaz světovým lídrům a zdůrazňuje naléhavou potřebu jednat. Je to úplně jednoduché – bez ukončení průmyslových velkochovů a transformace našeho potravinového systému nebude možné splnit klimatické cíle. Je třeba, aby světoví lídři vytvořili globální dohodu, která splní naše závazky v oblasti klimatu a cílů udržitelného rozvoje dřív, než bude pozdě.

Buďte mezi prvními, kdo podepíše naši petici na end.it.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.