Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 23.11.2022

Naše organizace uvítala zprávu, že bylo dosaženo pokroku v tolik potřebné společné práci na provádění klimatických opatření v oblasti zemědělství a potravinové bezpečnosti. Jsme však zklamaní, že světoví lídři nevyužili příležitosti k širšímu uznání potravinových systémů jako celku.

Naše delegace se zúčastnila konference COP27 v Šarm aš-Šajchu a společně s více než 20 dalšími organizacemi hostila pavilon Food4Climate. Zorganizovali jsme a vystoupili na řadě doprovodných akcí a účastnili se diskusí, jejichž cílem bylo upozornit na zásadní, avšak přehlížené dopady průmyslové živočišné výroby na klima a přírodu a na potřebu transformace našeho globálního potravinového systému s cílem řešit klimatickou krizi.

Na konferenci COP27 jsme rovněž oznámili zahájení nového významného globálního hnutí s názvem Konec velkochovů. Cílem této nové kampaně, kterou podporují jednotlivci, pokrokové podniky, nevládní organizace a známé osobnosti, je prostřednictvím vícejazyčné online petice získat mezinárodní podporu pro celosvětovou dohodu o potravinách a zemědělství.

Debbie Tripley, globální ředitelka kampaní CIWF, a Ben Williamson, vedoucí kanceláře CIWF USA
Debbie Tripley, globální ředitelka kampaní CIWF, a Ben Williamson, vedoucí kanceláře CIWF USA

Debbie Tripleyová, globální ředitelka kampaní CIWF, uvedla: „Průmyslové velkochovy zvířat jsou nejen největší příčinou utrpení zvířat, ale poškozují naše zdraví a ničí naši planetu. Bez ukončení intenzivní živočišné výroby a transformace našeho globálního potravinového systému bude prostě nemožné vyřešit krize klimatu a přírody. Musíme se odklonit od průmyslového zemědělství, ukončit nadměrnou závislost na živočišných bílkovinách u populací s vysokou spotřebou a přejít na regenerativní zemědělství, které funguje v souladu s přírodou.

„Přestože se na konferenci COP27 význam potravin zvýšil, skutečnost, že potraviny nejsou na prvním místě agendy, je promarněnou příležitostí; jedná se o sektor, který se podílí na jedné třetině všech emisí skleníkových plynů. Je třeba jednat, a to rychle, pokud chceme splnit naše cíle v oblasti klimatu a udržitelného rozvoje (SDGs).

Musíme skoncovat s průmyslovými velkochovy. Bez toho nemůžeme splnit naše globální závazky, a proto naléhavě potřebujeme spravedlivý přechod k regenerativnímu zemědělství, které je šetrnější ke zvířatům i k přírodě.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.