Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 07.10.2022

U příležitosti Světového dne chobotnic (8. října) jsme společně s nevládními organizacemi z celé Evropy vyzvali EU, aby zakázala krutý a ekologicky ničivý chov chobotnic.

V dopise, který jsme zaslali společně s 37 odborníky a nevládními organizacemi, včetně organizací PETA, Ocean Born Foundation a Blue Marine Foundation, varujeme EU, že chobotnice jsou „pro chov naprosto nevhodné a s rozvojem takového odvětví jsou spojeny vážné problémy s udržitelností a dobrými životními podmínkami zvířat“. Vyzýváme také EU, aby zakázala dovoz produktů z cobotnic chovaných na farmách.

Chobotnice jsou vysoce inteligentní volně žijící zvířata

V loňském roce jsme vypracovali zprávu Velkochovy chobotnic: recept na katastrofu, která ukazuje, že chobotnice jsou vysoce inteligentní, složitá a vnímavá divoká zvířata, která by v nepřirozených podmínkách velkochovů velmi trpěla. Jsou to samotářská zvířata, která obvykle žijí a loví sama. Uzavření do podvodních nádrží s jinými chobotnicemi by způsobilo vysokou úroveň stresu, která by mohla vést k agresi nebo dokonce kanibalismu.

chobotnice v amfoře

Náklady na životní prostředí

Chobotnice jsou masožravé, a proto musí být krmeny obrovským množstvím pro člověka poživatelných rybích produktů. Tři kilogramy skrmených mořských živočichů vyprodukují pouze jeden kilogram masa chobotnic. To vede k nadměrnému rybolovu a tlaku na mořské ekosystémy v době, kdy je potravinová bezpečnost vážným problémem.

Farma Nueva Pescanova je v rozporu se strategií EU

Společnost Nueva Pescanova loni oznámila plány na otevření první komerční farmy chobotnic na světě v Las Palmas de Gran Canaria. Povolení této činnosti je v rozporu s vlastní strategií EU pro udržitelnou produkci potravin. Jsme pevně přesvědčeni, že umožnění této činnosti je z etického a ekologického hlediska neospravedlnitelné.

Elena Lara, mořská bioložka, vědecká pracovnice v CIWF a autorka zprávy, řekla: „Ve Světový den chobotnic bychom měli tyto úžasné volně žijící živočichy oslavovat, a ne dopustit, aby byly vězněny v podmořských průmyslových velkochovech. Je čas průmyslové velkochovy ukončit, a ne je rozšiřovat. Chobotnice jsou vysoce inteligentní a vnímavé bytosti, které cítí bolest a utrpení. Nikdy by neměly být nuceny živořit v podmořských farmách, zatímco ostatní mořští živočichové jsou kvůli jejich chovu decimováni. EU musí velkochov chobotnic a dalších hlavonožců zakázat, aby se tato krutá praxe nemohla rozvíjet.

Česká republika sice chov chobotnic na maso neplánuje, ale jako členská země, která právě předsedá EU, by mohla na příslušných jednáních vrcholných unijních orgánů vyjádřit svůj jasný nesouhlas s podobnými plány. Chobotnice a značná část české veřejnosti, která podporuje ochranu zvířat a dobře ví, jak velkochovy škodí zvířatům, přírodě i klimatu, by to jistě uvítala,“ dodala Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.