Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 29.09.2022

Mezi prvními ohlášenými řečníky na přelomové mezinárodní konferenci Extinction or Regeneration jsou světoznámí odborníci - mimo jiné ekolog a spisovatel Carl Safina, ekologická aktivistka Dr. Vandana Shiva, autor bestsellerů a filmař profesor Raj Patel a zvláštní zpravodaj OSN Olivier De Schutter.

Vandana Shiva
Vandana Shiva

Na této dvoudenní akci, která se uskuteční 11. a 12. května příštího roku v londýnském centru QEII, spojíme síly s organizacemi IPES-Food, BirdLife International, Institute for Development Studies (IDS) a dalšími partnery. Poskytneme platformu, na které se sejdou odborníci a lídři z celého světa, aby se podělili o řešení, jak můžeme nadobro napravit náš nefunkční globální potravinový systém.

Globální potravinové systémy nefungují, jak mají

Dnešní oznámení se shoduje s Mezinárodním dnem OSN zaměřeným na zvyšování povědomí o potravinových ztrátách a omezování plýtvání potravinami.

Je to jedno z mnoha témat, kterým se budou řečníci věnovat na naší konferenci, která navazuje na úspěšnou konferenci Extinction and Livestock (o vymírání druhů a hospodářských zvířatech), kterou jsme pořádali v roce 2017.

Více než 820 milionů lidí na světě nemá dostatek jídla. Přesto se celosvětově každoročně ztratí nebo vyplýtvá třetina všech vyprodukovaných potravin v období mezi výrobou a spotřebou na celém světě.

V době narůstajících krizových situací v oblasti nedostatku potravin, klimatu a biologické rozmanitosti je zřejmé, že je naléhavě nutná radikální reforma globálního potravinového systému.  Na této konferenci se setkají odborníci z celého světa, aby prodiskutovali konkrétní způsoby, jak ji uskutečnit. 

Vystoupí světově uznávaní řečníci

Na konferenci Extinction or Regeneration se sejdou přední odborníci z různých odvětví, aby diskutovali o dopadu našich potravinových systémů na veřejné zdraví, biologickou rozmanitost, welfare (životní pohodu) zvířat, lidská práva, planetární hranice, investice a mnoho dalšího.

Mezi další dosud potvrzené řečníky patří:

- Ředitelka Centra pro potravinovou politiku na City University of London, profesorka Corinna Hawkesová.

- Významný univerzitní profesor půdoznalství a zakládající ředitel Centra pro hospodaření s uhlíkem a jeho sekvestraci CFAES na Státní univerzitě v Ohiu, Dr. Rattan Lal

- Zakladatel a koordinátor Aliance pro potravinovou suverenitu v Africe, Million Belay

- Potravinová expertka IPES, bývalá farmářka a bývalá prezidentka kanadské NFU; emeritní profesorka St Andrew's College na University of Saskatchewan, Nettie Wiebeová

- Hematoložka a čestná docentka, Kings College Hospital, Dr. Shireen Kassamová

- emeritní profesor chovu zvířat na Bristolské univerzitě a zakládající člen britské Rady pro welfare hospodářských zvířat, profesor John Webster

Další jména budou oznámena před konáním konference v květnu 2023.

Kdo by se měl zúčastnit?

Široká škála témat a oblastí, jimiž se konference zabývá, osloví různorodé publikum.

Vyzýváme všechny, kteří se zajímají o otázky týkající se klimatu, zdraví, potravinových systémů a bezpečnosti, aby se zúčastnili. Ať už jste vedoucím pracovníkem podniku, tvůrcem politiky nebo pracujete v nevládní organizaci, tato konference vám poskytne příležitost dozvědět se více o tom, jak můžeme vytvořit globální potravinový systém, který bude prospěšný pro zdraví lidí, zvířat a planety.

Berberská žena u studny, Tiago Fernandez
foto: Tiago Fernandez

Náš globální ředitel Philip Lymbery vysvětluje, proč je nezbytné reformovat naše potravinové systémy: „Způsob, jakým v současnosti vyrábíme a konzumujeme potraviny, představuje pro lidstvo stejně velkou hrozbu jako změna klimatu. Potřebujeme řešení, a to rychle. Dnes, kdy se pozornost upírá na potravinové ztráty a plýtvání s jídlem, nabízíme naději tím, že na nadcházející konferenci Extinction or Regeneration shromáždíme nejlepší světové myslitele a odborníky, abychom se podělili o řešení a pomohli vytvořit plán na vytvoření globálního potravinového systému, který bude fungovat v zájmu zdraví lidí, zvířat a celé planety.

Rezervujte si místo

Rezervujte si místo na Extinction or Regeneration zde

Počet míst je omezen, proto doporučujeme včasnou rezervaci.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.