Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 21.09.2022

EU musí ukončit průmyslové velkochovy, aby zmírnila dopady současné energetické krize, uvedly dnes ve svém prohlášení organizace hájící veřejné zájmy.

Organizace BirdLife Europe and Central Asia, Compassion in World Farming, European Environmental Bureau a Four Paws trvají na tom, že EU a vlády členských států by neměly nadále udržovat průmyslový chov zvířat při životě.

Dojírna

 

Nátlak lobby

Lobbisté průmyslového zemědělství hlasitě požadují více peněz a bezpečný přístup k energii. V době energetické nejistoty by si však vlády měly obzvlášť vybírat, do kterých veřejných statků investovat.

Vlády v celé EU zavádějí opatření k úsporám energie, včetně přesunu zátěže na spotřebitele," říkají nevládní organizace a litují, že „všechny vlády v Evropě dosud ignorovaly 'slona v místnosti', tj. průmyslový chov zvířat, který je vysoce energeticky náročný.

Nedávno výrobci kuřecího masa varovali, že omezení dodávek energií by si vyžádalo „ukončení výroby do 18 měsíců“, protože značné množství energií vyžaduje každá část výrobního procesu: vytápění, osvětlení, větrání, krmné systémy, přeprava krmiva a živých ptáků, ohřev vody pro škubání ptáků, chladicí systémy, napařování a ohřev krmiva atd.

Kuřata brojleři

 

Absurdní situace

Olga Kikou, vedoucí organizace Compassion in World Farming EU, uvedla: „Tuto absurdní situaci, kdy agrární lobbisté neustále žádají EU o podporu, nemůžeme přehlížet, a to ani v době, jako je tato. Nyní nastal čas, aby vlády přestaly udržovat průmyslové velkochovy při životě. Průmyslový chov zvířat zvířata nemilosrdně zneužívá, má katastrofální důsledky pro naši planetu a jsou s ním spojeny obrovské náklady na spotřebu energie.“

I česká agrární lobby, zastupující zájmy především velkých agropodnikatelů, je v posledních dnech velmi hlasitá. Dožaduje se stále větší finanční podpory a odložení opatření na ochranu klimatu a přírody. To je hazard s naší budoucností. Místo dalších finančních injekcí ze státní pokladny je nezbytné co nejdříve transformovat kruté, škodlivé a energeticky náročné velkochovy na chovy šetrné ke zvířatům, přírodě i klimatu. Takové chovy už existují a díky své mnohem nižší náročnosti na vstupní zdroje nám a našim dětem mohou zajistit zdravé potraviny nyní i v budoucnu,“ říká Romana Šonková, vedoucí Compassion in World Farming Česko.

Společné prohlášení vyzývá EU, aby v rámci účinné strategie na zmírnění energetické krize ukončila intenzivní chov zvířat. Takové opatření by šlo ruku v ruce se závazky EU v oblasti klimatu a veřejného zdraví.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.